Špacapanova hiša
najboljši okusi Krasa, od Ade do Aga
- petek - nedelja 12.00 - 22.00
- ponedeljek - četrtek zaprto (odprto po dogovoru)
- T: +386 30 226 390
- E: info@spacapan.si
- www.spacapan.si
Dobrodošli doma na Krasu!
Pri Špacapanu je zajtrk v več hodih, večerja pa v več prostorih. Med flaškoni je pokušina očetovih rdečih in sinovih oranžnih vin, med tacami krškopoljcev visijo divjačinski pršuti, pancete, salame in danke, v štirni zorijo siri in najboljša vina, v kisarni so na lizikah balzamični okusi, na mizi pa Ago in ekipa iz najkakovostnejših lokalnih sestavin ustvarjajo najboljše okuse Krasa.
Takšne zgodbe med rujem (šparglji), na burji (pršut), v vinogradu (teran, rebula), iz vrtač (sir) ter z (domačega) vrta in iz (sosedovega) hleva ponuja zgolj Kras. Jedi temeljijo na lokalnih sestavinah in svežih sezonskih kraških dobrotah, zato naravni odtis Krasa prepoznamo v vsaki jedi. Špacapanova hiša je vaška in kraška gostilna, kjer je prašič gospod, štruklji so še od none Lojzke, v štirni, kjer je bila včasih voda, je gospodarjevo vino, ta mladi pa stara vina, sire in kise. Ali, kot pravijo Špacapani: ”Ta hiša je naš dom in naša želja je, da bi se tudi naši gostje tako počutili.” Dobrodošli, torej, doma, na Krasu!
Ker pa se v takšnih gostilnah ne ustvarja le v kuhinji, temveč na celotni kmetiji, tukaj ne uživajo le lačni, temveč tudi radovedni. Naj vas zato ne premami že pri vratih, kjer visijo debeli hrbti in je načeta debela ”taca”. Špacapanova hiša je najboljša kraška gostilna!
Sicer je to že 50 let, a ker se je medtem povsod toliko zgodilo, je to še toliko več vredno. Na Krasu se, namreč, vedno boljše je in v vedno več gostilnah, ob tem pa so Špacapanovi ohranili vse draži stare gostilne, ki pa ji je mlada generacija dodala vso drznost, razgledanost in sodobnost nove. To je preplet kraške tradicije po receptih gospe Ade Špacapan in sodobnih kulinaričnih idej njenega sina Aga, ki je zdaj gospodar in chef, v hiši in kleti. Špacapanova hiša je najboljša zato, ker imajo v njej okusi Krasa tradicijo, sodobnost in prihodnost!
Rad Dobrojem priporoča
Čeprav je Špacapanova hiša tudi hitro kosilo za Italijane, pokušina pršuta za kraške izletnike in kozarec nevsakdanjega vina za domačine, je večerno popotovanje med kraškimi okusi z Agom Špacapanom in njegovo mlado ekipo predolgo in preresno, da bi se ga lotili mimojede. Ne nazadnje si je potrebno še preden sedeš toliko ogledati in pokusiti, nato pa za mizo tako dolgo uživati, da je do ene izmed desetih udobnih sob le še lep sprehod po stopnicah. Skratka, sinova večerja se pri Špacapanu najlepše konča z maminim zajtrkom!
Jedilni list
Krajše kulinarično razvajanje
80 €
Daljše kulinarično razvajanje
90 €
Posebna izkušnja (4 hodi)
50 €
5 kozarcev
45 €
6 kozarcev
50 €
Vinski list
Večina od 120+ etiket je primorskih, med katerimi jih je, seveda, največ s Krasa. Vinsko svetujeta Urban Triplat in Ago Špacapan. Prevladujejo elegantna biodinamična vina. Poleg tega Ago in Miro Špacapan proizvajata in ponujata tudi širok nabor lastnih naravnih vin pod blagovno znamko Špacapanova hiša.
Prostor
domačna, toda fina jedilnica, majhna terasa, toda med zelenjem, kantina, toda med pršuti in vini, v kleti
Posebnosti
vinoteka, zorilnica sirov, zeliščni vrt, kisarna, vinska klet, pršutarna in prenočišča (10 sob)
Zelena zvezdica Michelin
Michelin priporočilo
član JRE Jeunes Restaurateurs
Green Key