Turistična kmetija Puhan

Puhanovi štiri dni pridelujejo, tri dni pa strežejo

Chef:Katarina Puhan Gjerkeš

Katarina Puhan Gjerkeš
Chef

Veš, kaj ješ in piješ

Od vseh slovenskih pokrajin je Prekmurje najbolj regionalno-kulinarično zavedno! Zato si vsaka domača slovenska gostilna upa peči prekmursko gibanico, nobena prekmurska gostilna pa si ne upa pred goste brez kolin z bujto repo, prekmurske šunke s certifikatom, bograča iz treh vrst mesa, štirih vrst retašev in dödölov z zabelo … A pri enih in drugih to, žal, še ni zagotovilo, da so te prekmurske jedi tudi res domače. Na goričkem Vršiču pa veš, kaj ješ in piješ! Ker na Puhanovem ‘vikendu’ na Bogojini je vse 100 % prekmursko in z njihove kmetije!

Puhanovi pujsi imajo okus kmetije iz Černelavcev, zato jih boste okušali od rilca do repa. Dödöli niso le radodarno in dvojno zabeljeni, s kislo smetano in zaseko, temveč so hišna specialiteta tudi praženi. Jurčkova juha z ajdovo kašo ima tukaj, kjer se začenja Goričko, najboljše gozdove za nabiralsko srečo. Kako prav je, ker je Prekmurska šunka zaščitena, spoznaš na jeziku, ker takšna rožnato-dišeča specialiteta se fino je, toda le s prsti, zato Puhanova šunka nima le certifikata, temveč tudi svojo trgovino, da se boste izleta v Prekmurje še doma dolgo spominjali. Če po ocvrtem piščancu in solati z domačega vrta ne ostane dovolj prostora za prekmursko gibanico, pa je posolanka tista, ki ima le eno, skutno plast.

Zaradi Puhanove turistične kmetije se ne boste v bližnjih Moravskih Toplicah več le radi namakali v črni zdravilni termo-mineralni vodi, temveč se boste v Bogojini po povabilu starega gospodarja Jožeta, člana Evropskega reda vitezov vina, v velbano klet med Puhanova sveža, zorjena, predikatna in arhivska vina sprehodili še do Plečnikove cerkve Gospodovega vnebohoda, ki ji je veliki arhitekt naredil okrogel zvonik z ravno streho, v beli umetnini iz leta 1926 pa je spretno ohranil tudi staro cerkev iz leta 1793.

Rad Dobrojem priporoča

Quote

Sosedi (in Avstrijci) se počutijo doma, izletniki počaščeno, turisti doživljajsko, otroci razposajeno, plačilni pa radodarno, ker kar Puhanovi štiri dni pridelujejo, tri dni na teden prepustijo letnemu času in navdihu kuhinje, v kateri imajo ob mami in hčeri glavni okus pujs, piščanec, jelen, ajda in krompir. Zaradi tega to ni kmečki turizem, na katerem domači skuhajo toliko zase, da ostane še za goste, pač pa turistična kmetija, ki raje kot hitro, veliko in poceni priporoča svoje degustacijsko Popolno doživetje.


Jedilni list

Popolno doživetje

4 hodi

35 €

Vinska spremljava (penina + 2 kozarca vina)

11 €


Vinski list

sommelier Dorian Gjerkeš


Prostor

Na terasi z razgledom, za kmečkimi mizami z družabnim vabilom ali v sodobni jedilnici s Prekmursko šunko na muzejski berkelci, povsod se tako naješ, da moraš na poti do Plečnikove cerkve še malo počiti v paviljonu na trati pred vikendom, ki je z leti zrasel v izletniško znamenitost Bogojine.


Posebnosti

trgovina z domačimi mesninami, vloženimi delikatesami, bučnim oljem in vrhunskimi vini
Vina Puhan, 3 vinske degustacije