Domačija Novak

Izkušnja obiska - Obisk 2020

Nikjer nimajo takšnega štedilnika, ki zavzema celo kuhinjo, in takšne vinske kleti, ki tako obilno zavzema vse vinske barve, stile, okuse in terroirje. Nikjer niso kosi sosedovega mesa tako debeli in nikjer ni ob sveži postrvi toliko svežih cvetic. Nikjer se zajtrk pred hišo ne zavleče tako, da se kosilo brez težav preskoči, in nikjer večerja ne odčepi toliko steklenic, da zjutraj na zapečku še za muco, ko se začne spet, ni več prostora.

Ocenjujeva: Violeta & Uroš Mencinger, Šola okusov

Ocena: 3 srčki

Pri Novakovih v Sadinji vasi nad Krko si vsak gost sam izbere za koliko srčkov bo – srečen. Če ga na potovanju, z motorjem ali avtodomom, z juga na zahod prav tam ujame noč, ne bo dolgo lačen in hitro bo vedel, da mora za naslednji hod obdržati pribor. Ker bo zjutraj zgodaj vstal, bo šel sit spat z enim srčkom.

Domačija Novak

Ocena: 3 srčki

Če je na izletu ali počitnicah, z ribiško palico ali kolesom, bo jutri pred obilnim kmečkim zajtrkom z drožmi, ocvirki, salamami, vrtno zelenjavo in hišnimi nesnicami malo poležal, saj je gospodar po štirih hodih domačih pridelkov in rečnih trofej za skupno mizo zrezal tako veliko jelenovo stegno, da je ostalo še veliko pogovora za dva srčka ob krušni peči in šanku.

Ocena: 3 srčki

Če pa si na domačiji Novak dovolj dolgo žejen, da se na krušni peči do jutra nabere dovolj steklenic za najboljšo pokušino naravnih vin v Sloveniji, potem boš ob grozdnih nektarjih iz vseh dežel in držav, ki vino spet delajo le še po starem, srečen za 3 srčke!

Vinska degustacija

Domačija

Pri Novakovih so vsi domači, z gosti in kurami vred. Kdor pride prvič, mu je žal, ker ni prišel že prej; kdor hodi že trideset let, mu je žal, ker se ne vrača še pogosteje. Novakovi iz Sadinje vasi so vzorčna slovenska gostilna-domačija!

Kmetija

Zelenjavni vrt je takšen, da spreobrne mesojedca. Zeliščni vrt je velik za celodnevni izlet. Gozdovi so polni gob, sosedovi hlevi živine, domače njive krompirja in malin. A najprej pozdrav pri vratih: “Mi se z gosti rokujemo.” Gospodarica pomaha iz kuhinje, gospodar prisede, sin natoči. Potem pa se vračamo vedno in spet.

Domačija Novak

Omizje

Miza je dolga in za vse ista, pogovor je v vseh jezikih, mlaskanje pa le v enem, enakem in glasnem. Noč, ki rada pozdravi jutro, se začne popoldan, ko gospodarica speče kolače z drožmi, gospodar pa nareže salame in špeh.

Boris Novak

Mesnine

Na leseni deski so medvedova salama in krškopoljčeva klobaska (Biosing) ter domača slanina (narejena skupaj z vinarjem Emilom Tavčarjem).

Špeh, klobasa, salama

Kruh in namaz

Ko so gostje dovolj siti, da lahko začnejo piti, iz kuhinje pozdravi chef Dominik Šinko. Mirjamine kruhke okrasi s penastim sirnim namazom s kislico in ognjičevimi cvetovi.

Krka

Krka je spodaj, zgoraj pa je domači krompir. Za hladno dimljenje postrvi je zadolžen Jan, za cvetoče dišave in zelišča pa domači vrt in bližnji gozd. V kuhinji uporabljajo čez vse leto 50 različnih zelišč, polovico divjih. Novakova poletna stalnica: krompirjev ocvrtek, hrenova omaka, dimljena postrv, cvet in list kapucinke, detelja, rogovilček.

Krompirjev ocvrtek, hrenova omaka in Janova dimljena postrv

Vrt

Kuhar le naloži, saj mu je vrt že vse chefovsko skuhal. Zelenjavna juha in popečeni kruh.

Chef

Chef le zloži, saj mu mise en place naredi narava. Ravioli s koprivnim nadevom, bučke, parmezan, bučna semena. Čisti, slovenski, dolenjski, Novakovi, naši okusi, ki jim srčke določi jedec sam, po lastni izbiri.

Ravioli s koprivnim nadevom, bučke, parmezan, bučna semena

Košuta

Pri Novaku je najboljše meso, a vsi hvalijo zelenjavo … Košutino stegno na žaru je mehko in sočno in tako zrezano, da se res topi,

Krompir

toda krompirjeve polovice so le skuhane, cvetačno socvetje le popečeno in sosedova koruza le z maslom, da je nemogoče nehati. Vsemu temu se po domače reče – hrana za dušo.

Krompir in cvetača

Cmoki

Pri sladkanju smo vsi skupaj, s cmoki vred, tekmovali; med cmoki so zmagali slivovi pred robidovimi, med jedci pa so izgubili tisti, ki so snedli le enega.

Družba

  • Za 3 srčke je, ko/ker je hrana spremljava vinom! Nikjer v Sloveniji vinska spremljava ni takšna vinska šola in nikjer nima vinska degustacija naravnih vin takšne družbe domačih jedi!
    Po večerji iz te fotozgodbe nas je drugo jutro brez glavobola pričakala naslednja družba praznih steklenic (pri Novakovih se hkrati toči vsem gostom):
    penina Casa coste Piane, Italija
    penina Gordia bio penina 2019, Slovenska Istra
    Beli pinot opoka 2017, Rolland Taus, Avstrija
    Modri pinot Renčel, brez letnika, vinificiran na belo, Kras
    Müller-Thurgau 2017, Krämer, Nemčija
    Kunih 2019, Podrum Franjo, Plešivica, Hrvaška
    Rebula 2016, Dario Prinčič, Italija
    Sivi pinot 2018, Keltis, Bizeljsko
    Weisser Bretz 2013, Jörg Bretz, Avstrija
    Jakot 2008, JNK, Vipavska dolina
    Stari d’or 2004, Rojac, Slovenska Istra
    Weisser Mulatschak Meinklang, 2018, Werner Michlits, Pamhagen, Avstrija
    Cuvee extreme 2017, Keltis, Bizeljsko
    Teran 2017, Renčel, Kras
    Cabernet sauvignon 2011, Štemberger, Kras
    Merlot 2018, Štemberger, Kras
    Barbera 2017, Pasji rep, Vipavska dolina
    Karzmazin 2017, Petr Korab (modra frankinja), magnum, regija Morawa, Češka
    Renero 2009, Rojac, Slovenska Istra
Vinska degustacija

Domačija Novak

slovenske jedi pristnih okusov, kmečkih sestavin in Novakove družabnosti
Dominik Šinko
Chef