Domačija Novak

slovenske jedi pristnih okusov, kmečkih sestavin in Novakove družabnosti

Chef: Dominik Šinko

Dominik Šinko
Chef

Srčnost, ki spremlja naravna vina

Pri Novakovih so vsi domači, z gosti in kurami vred. Kdor pride prvič, mu je žal, ker ni prišel že prej; kdor hodi že trideset let, mu je žal, ker se ne vrača še pogosteje. Novakovi iz Sadinje vasi so vzorčna slovenska gostilna-domačija!

Zelenjavni vrt je takšen, da spreobrne mesojedca. Zeliščni vrt je velik za celodnevni izlet. Gozdovi so polni gob, sosedovi hlevi živine, domače njive krompirja in malin. A najprej pozdrav pri vratih: “Mi se z gosti rokujemo.” Gospodarica pomaha iz kuhinje, gospodar prisede, sin natoči. Potem pa se vračamo vedno in spet.

Pri Novakovih v Sadinji vasi nad Krko si vsak gost sam izbere za koliko srčkov bo – srečen. Če ga na potovanju, z motorjem ali avtodomom, z juga na zahod prav tam ujame noč, ne bo dolgo lačen in hitro bo vedel, da mora za naslednji hod obdržati pribor. Ker bo zjutraj zgodaj vstal, bo šel sit spat z enim srčkom.
Če je na izletu ali počitnicah, z ribiško palico ali kolesom, bo jutri pred obilnim kmečkim zajtrkom z drožmi, ocvirki, salamami, vrtno zelenjavo in hišnimi nesnicami malo poležal, saj je gospodar po štirih hodih domačih pridelkov in rečnih trofej za skupno mizo zrezal tako veliko jelenovo stegno, da je ostalo še veliko pogovora za dva srčka ob krušni peči in šanku.
Če pa si na domačiji Novak dovolj dolgo žejen, da se na krušni peči do jutra nabere dovolj steklenic za najboljšo pokušino naravnih vin v Sloveniji, potem boš ob vsaj dvajsetih grozdnih nektarjih iz vseh dežel in držav, ki vino spet delajo le še po starem, srečen za 3 srčke!

Obisk 2021

Preberite še


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Nikjer nimajo takšnega štedilnika, ki zavzema celo kuhinjo, in takšne vinske kleti, ki tako obilno zavzema vse štiri vinske barve. Nikjer niso kosi sosedovega mesa tako debeli in nikjer ni ob sveži postrvi toliko prav tako svežih cvetic. Nikjer se zajtrk pred hišo ne zavleče tako, da se kosilo brez težav preskoči, in nikjer večerja ne odčepi toliko steklenic, da na zapečku še za muco zjutraj, ko se začne spet, ni več prostora.


Jedilni list

Degustacijski meni

3 hodi

35 €

Degustacijska večerja

40 € - 60 €


Vinski list

Posebno doživetje! Zato, ker je v kleti toliko posebnih vin, naravnih, oranžnih, svetovnih. Zato, ker so vmes posebni sodčki. Zato, ker je vinski list ”v živo”. Zato, ker avtorji steklenic, ki ležijo spodaj v kleti, sedijo zgoraj za mizo!


Prostor

Da je gospodar tudi starinar in da se še posebej spozna na les, najboljše opiše Novakovo veliko jedilnico.


Posebnosti

kmetija z nastanitvijo
znak Slovenia Green Cuisine