Grad
Sprehod skozi življenje in delo slavnega kranjskega polihistorja in avtorja Slave Vojvodine Kranjske: Valvasorjeva delovna soba z bakrotiskarno, grajska knjižnica, ki je zdaj veličastna poročna dvorana, osrednja slovenska geodetska zbirka, slikovita predstavitev narave na Kranjskem v 17. stoletju, galerija, predstavitev Valvasorjevih znanstvenih dosežkov, Valvasorjevo umetniško delo iz 1682 Prizorišče človeške smrti. Grajski park z lipovim drevoredom, gozdna pot do ruševin gradu Lihtenberk.
💛
To ni krčma za dnevne in stalne goste, temveč krčma za vikende, izlete, skupine, ko moraš v treh dneh zaslužiti za ves teden, zato je racionalizacija v kuhinji nujna, kakovost zaradi uporabe manjšega števila loncev pa je večja. Hkrati z meniji, ki se spreminjajo in so kuharsko-ambiciozni ter sodobni, Krčma dvigne nivo tako gradu kot izletom nanj. To torej ni krčma s sladoledom za otroke in pivom za starše, temveč Krčma na gradu, kar pomeni tudi grajsko-kulinarični izlet.
In tako imamo na Bogenšperku za grajskimi mizami sproščenost krčme, v kateri je zaradi gostoljubja tudi ”prišlek” hitro doma, v ”nedeljskem” meniju pa razmerje kakovosti in cene, ki si zasluži lastnikov vpis v Slavo vojvodine Kranjske. Zato je hrana za 1, počutje pa za 2 srčka!
Karpačo
Karpačo počasi pripravljenega jelena, granatno jabolko, bučni pire z janežem, majoneza smrekovih vršičkov. Zdaj presenečenje že ve, da bo zanimivo, zato se ne ustraši umetniškega navdiha kuharja, ki je raztreščil bučni pire, in ve, da je počasi pripravljeno, najbrž, prevod sous vide kopanja jelena, ki se je v dolgi vodni kopeli okusno zmehčal in ohranil lepo rožnatost.
Pozdrav
Piškotek iz krhkega testa, krema kremnega sira in kisle smetane, čebulna marmelada, bučna semena. Če bi bila le krema na (kupljenem) krekerju, bi sodilo v pogrinjek, tako pa je chefov pozdrav, ki pove, da v Krčmi misli resno. Presenečenje se nadaljuje, saj mu tudi kratek meni pomaga. Zadovoljno presenečen nad lepoto, ohranjenostjo in vsebino gradu, obiskom gostov in kulinarično ambicioznostjo krčmarja, od katerega si med vožnjo po ”neznani” dolini, polni množičnih nedeljskih gostiln in kmetij, pričakoval le sitost, dobiš takšen obet užitka, da, seveda, naročiš kar celo stran. Odlično psihološko animiranje gostov, saj meni naročijo tisti, ki so prišli na sendvič in sladoled, kot oni, ki jih je prignala radovednost.
Morska krema
Morska krema, škampov rep, pire sladkega krompirja, piše v meniju, na krožniku pa so (še) pomarančni kaviar, polnjen žepek zelene, ožgani ohrovt, ogreta kozica in čipkasti hrustek testa. Krčmin chef je, očitno, umetniška duša, ki rad ustvarja, oblikuje, slika in kipari, predvsem pa se ne ustraši s tem povezanega dela. Ker si v krčmi in na gradu si, seveda, vesel takšnih oblikovalskih presenečenj, ki so tudi v okusu dovolj všečne, da si vesel toliko barv in oblik na hrapavi in modni črni podlagi. Ne nazadnje, ko strugaš, postanejo še tisti obiskovalci gradu, ki so prišli le zaradi Valvasorja, radovedni, kaj se dogaja za mizami na dvorišču.
Goveja juha
Goveja juha z mesnim žlikrofom in srčkom! Zato, ker govejo juho imajo vsi, tukaj pa ni le goveje-krepka-dobra, temveč pokaže z belokranjskim žlikrofom z govejim mesom in telečjimi jetri ter skrbno in natančno nakockano jušno zelenjavo, da vseeno ni le nedeljska. V žlikrofu pozitivno izstopi predvsem njegova jetrnost, v juhi pa njena polnost. In ko namesto jušnika, v katerega v nedeljo z eno zajemalko za obe juhi (še gobovo) zajemajo povsod, dobiš še repete v omačnici, je tudi ”navadna” goveja juha za srček.
Čemaževa juha
Čemaževa juha, kisla smetana, pečeno prepeličje jajce, čemažev cvet. Takšna sezonska juha je vedno dobra in ta ni le za nasmeh, temveč je le ta širši.
Vmesni pozdrav
Za intermezzo na kamnu žličnik iz masla, pregrete smetane in kumine ter mlečni kruhek. Kdor v štirihodnem meniju za 29 evrov tako ”podkupuje”, si zasluži, da njegovi gostje rezervirajo ponovno že za naslednjo nedeljo. Pa še kumina je odigrala svojo vlogo. Kar je, ne nazadnje, hrabro dejanje, saj kumina pri ”nedeljskih gostih” prevečkrat sodi v kategorijo ”ne jem”. Tako se dela!
Brancin
File brancina, tortica iz bele polente s tartufi, krema boba, na polenti žličnik olivne tapenade, omaka stebelne zelene in gel bazilike. Bbela polenta je nadgrajena v tortico, ki vonja po tartufih nima le zaradi všečnosti, temveč okusa, zelenjavna kombinacija krožnika pa nadgrajuje ribo.
Ličnice
Svinjska lička zavita v slanino, ocvrti šparglji v pivskem testu, na pečeno slanino položen ocvrt rumenjak povaljan v drobtinah in lešnikih, naravna omaka obogatena z rdečim vinom, pire zelene. Ni čudno, da so pri sosednji mizi zaploskali … Lep krožnik, čeprav je le bel, oziroma, sodobna prezentacija všečne jedi, ki vsebuje vse, kar imajo ”nedeljski” in izletniški gostje radi: sočno meso, dovolj omake, nabrizgan pire, pomladne šparglje, cvrtje, hrustljavost, mesnost, dim in prah. In ko (pri sosednji mizi) opazijo še, da so šparglji ”vseeno dobri, čeprav so ”skoraj surovi”, je kuhinja opravila še svoje vzgojno poslanstvo. Saj je res že čas, da se razkuhanim špargljem prepove vstop v naše gostilne.
Grajski ekler
Grajski ekler s sladoledom domačega jogurta. Lepo in zelo spretno izvedeno! Pate sable (krhko testo z mandlji) je fina-čvrsta podlaga tortice iz bele čokolade, ki je obogatena s šparglji (bravo!) in višnjami (saj bodo kmalu zrele), to okusno-slastno-lepoto pa obogati tudi grajski jogurtov sladoled (iz domačega mleka kmetije Kotar). Ni čudno, da je bila ves čas takšna gneča pred sladoledno vitrino. In res pametno, da imata menija skupno sladico, saj bi se sicer morali kregati.
Grajska čokoladnica
Za slovo oz. pozdrav do prihodnjič pa še dve domači pralini, bela čokolada z jagodo, čokolada in zeleno jabolko. Točno, Bogenšperk ima tudi čokoladnico (9 vrst pralin)!
Vinska klet
Na Bogenšperku je ravno obratno, najprej popiješ, potem pa pogledaš, kaj si pil … Vinska karta je, namreč, v vinski kleti in ta je res grajska, saj je vredna ogleda. Ne gre pa le za oboke, ki jo podpirajo, reko, ki jo hladi, in steber, okrog katerega se degustira, temveč tudi za vinske police, ki se pridno polnijo. Gre za povezovanje turističnih društev (zavodov), ki se povezujejo med seboj (tudi) na osnovi vinske ponudbe (vipavski Slap, Goriška Brda, Metlika, Krško …).
Vinska spremljava: aperitiv, penina Zelen, Trošt, Slap pri Vipavi, charmat metoda, toda osvežilno-aperitivno, odprto pri mizi, pravilno ohlajeno. Morski krožnik: Rose 2020, VK Metlika, polsuho za sladki krompir, če že ni bilo škampa. Svinjska lička: Merlot 2016, Bagueri, VK Goriška Brda, zrelo in resno, z dovolj kisline. Tortica: Pikolit 2016, VK Goriška Brda, sladko za po kapljicah.