Krčma na gradu Bogenšperk

krčma z grajskimi jedmi

Bogenšperk 5, Šmartno pri Litiji, Slovenija
Rad dobro jem
Domače in naše
Tradicija in sodobnost
Izlet in doživetje
Mitja Zadravec
Chef

Valvasor je že vedel

Je Bogenšperk najlepši in najbolje ohranjen renesančni grad v Sloveniji? Slavni Janez Vajkard Valvasor je že vedel!

Zakaj ni (več) krčem na Slovenskem? Zato, ker je le en grad Bogenšperk! Zato Krčma na njem ni le krčma, temveč prijeten izlet na grad, ki te nagradi še z dobrim kosilom. Seveda so gostje zadovoljni že zato, ker po krčmarski ceni dobijo grajske jedi, toda ni slučajno, da je takšna vrsta za sladoled, da imajo štiri jedi sedem hodov, in da je na koncu obisk vinske kleti.

Ker je grad tako lep in toliko ponuja, prvič prideš le zaradi Bogenšperka. Ker pa Krčma s svojimi ambicioznimi jedmi zadovolji lačne, a poteši tudi radovedne, saj so v vikend meniju, ki bi ga bili veseli med tednom tudi v mestu, se vrneš tudi zaradi Krčme.

Krčma na gradu Bogenšperk je vzorčni primer, kako bi morali obnoviti vse slovenske grajske ruševine, zato jo bo slavni graščak zagotovo omenil v novi izdaji svoje Slave kulinarične Slovenije!


Fotozgodba

Obisk 2022


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Potrebuje Krčma srček? Ne, saj ima Grad! Potrebuje Bogenšperk krčmo? Seveda, saj so gostje brez piva žejni, brez krače lačni, in otroci brez sladoleda sitni. Zakaj je torej potrebna Krčma? Zato, da gostje na tako lep grad ne pridejo le na šolsko ekskurzijo in svojo poroko, temveč se redno vračajo za Valvasorjevo okusno grajsko omizje!


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

Najkrajša grajska zgodba (4 hodi)

35 €

Vodnjak okusov (5 hodov)

45 €

Grajska pojedina (6 hodov)

52 €

Bogenšperkov preizkuševalec (7 hodov)

60 €


Vinski list

Na Bogenšperku je ravno obratno, najprej popiješ, potem pa pogledaš, kaj si pil … Vinska karta je, namreč, v vinski kleti in ta je res grajska, saj je vredna ogleda. Ne gre pa le za oboke, ki jo podpirajo, reko, ki jo hladi, in steber, okrog katerega se degustira, temveč tudi za vinske police, ki se pridno polnijo. Gre za povezovanje turističnih društev (zavodov), ki se povezujejo med seboj (tudi) na osnovi vinske ponudbe (vipavski Slap, Goriška Brda, Metlika, Krško …).


Prostor

Najlepše je na grajskem dvorišču. Pod oboki je dovolj prostora za nedeljske družbe. Za posebno priložnost pogrnejo tudi v vinski kleti.


Posebnosti

Grad Bogenšperk
Sprehod skozi življenje in delo slavnega kranjskega polihistorja in avtorja Slave Vojvodine Kranjske: Valvasorjeva delovna soba z bakrotiskarno, grajska knjižnica, ki je zdaj veličastna poročna dvorana, osrednja slovenska geodetska zbirka, slikovita predstavitev narave na Kranjskem v 17. stoletju, galerija, predstavitev Valvasorjevih znanstvenih dosežkov, Valvasorjevo umetniško delo iz 1682 Prizorišče človeške smrti. Grajski park z lipovim drevoredom, gozdna pot do ruševin gradu Lihtenberk. Grajska čokoladnica.