Krčma na gradu Bogenšperk

krčma z grajskimi jedmi

Chef: Mitja Zadravec

Mitja Zadravec
Chef

Slava dobrojedske potice

Že pred 500 leti je Valvazor na svojem gradu Bogenšperk zapisal recept za slovensko potico. ”Testo često na tanko zvaljajo kot kak list ali papir, nanj namažejo na drobno stolčena in z medom premešana orehova jedrca …” Toda, priznajmo, čeprav vsi Slovenci skačemo ob orehovi potici, jo le redki znajo prav speči. Dobrodošli, torej, na gradu Bogenšperk, kjer se boste med okušanjem grajskih jedi naučili zvijati Valvazorjevo potico!

Tudi zaradi Krčme grad Bogenšperk resno kandidira za najbolj grajsko-zanimiv obisk v Sloveniji! Saj Krčma ni (le) krčma za grajske obiskovalce, temveč grajska restavracija za dobrojedce, v kateri je izlet v Slavo vojvodine Kranjske nagrajen s presenečenjem iz ‘vodnjaka okusov’ Krčme, ki črpa iz preteklosti, da ustvarja sedanjost. Slavni Janez Vajkard Valvasor je že vedel, kje je lepo in kaj je okusno!

Ker je grad toliko ponuja, prvič prideš le zaradi Bogenšperka. Ker pa Krčma s svojimi ambicioznimi jedmi ni le za lačne, temveč poteši tudi radovedne, se vračaš zaradi krompirja, ki je pečen v zemlji, potice, ki jo zvijaš med hodi, chefa, ki na stari stenski uri postreže sodobno gostijo, grajskih pralin, ki se jim ne moreš upreti, vinske kleti, ki jo moraš obiskati.

Krčma z grajskimi jedmi je na Bogenšperku vzorčni primer, kako bi morali obnoviti vse slovenske grajske ruševine, zato jo bo slavni graščak zagotovo omenil v novi izdaji svoje Slave kulinarične Slovenije!

Obisk 2023

Preberite še


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Potrebuje Krčma grajsko restavracijo, fine pogrinjke, veliko hodov, dva chefa, svojo penino in sladka darila za domov? Seveda, saj je na gradu! Potrebuje Bogenšperk staro krčmo? Ne, saj ima sodobnega krčmarja! Čeprav ste bili na Bogenšperku na šolski ekskurziji ali svoji poroki, se ne vrnite le zaradi spomina, temveč pričakovanja. V Krčmi je grajsko!


Jedilni list

Degustacijski meni

Najkrajša grajska zgodba (4 hodi)

35 €

Vodnjak okusov (5 hodov)

45 €

Grajska pojedina (6 hodov)

52 €

Bogenšperkov preizkuševalec (7 hodov)

60 €


Vinski list

Degustacije Krčmine žlahtnosti naj ne sklenejo le grajske praline, temveč tudi obisk grajske vinske kleti. Nima le starih obokov, ki jo podpirajo, reke, ki jo hladi, in stebra, okrog katerega se okuša, temveč tudi vinske police, ki se originalno polnijo. Krčma se, namreč, ne povezuje le z vinarji (Klet Brda in Klet Metlika), temveč tudi z vinogradniškimi vasmi (Slap pri Vipavi) in najstarejšo trto na svetu (Hiša Stare trte).


Prostor

Čeprav je tudi na grajskem dvorišču prijetno in ima grad, seveda, tudi park, je ‘stara’ jedilnica pravi oder za Krčmine ‘nove’ jedi. Na grajskih stolih se zato počutiš prijetno in pomembno hkrati. V ambient in meni se dobro vključujejo tudi obrtniški leseni izdelki in ‘babičin’ servis. Za posebno priložnost pogrnejo tudi v vinski kleti.


Posebnosti

Grad Bogenšperk
Sprehod skozi življenje in delo slavnega kranjskega polihistorja in avtorja Slave Vojvodine Kranjske: Valvasorjeva delovna soba z bakrotiskarno, grajska knjižnica, ki je zdaj veličastna poročna dvorana, osrednja slovenska geodetska zbirka, slikovita predstavitev narave na Kranjskem v 17. stoletju, galerija, predstavitev Valvasorjevih znanstvenih dosežkov, Valvasorjevo umetniško delo iz 1682 Prizorišče človeške smrti. Grajski park z lipovim drevoredom, gozdna pot do ruševin gradu Lihtenberk. Grajska čokoladnica.