Restavracija Ajda

Izkušnja obiska - Obisk 2022

Gost v Ajdi ni le dnevno sit, temveč mu Ajda ponuja zatočišče, ko si vzame čas, povabi, se skrije, praznuje, ko želi, torej, več, ne kot vsak dan. Pri tem pa mu je enako pomembno oboje, da mu Ajda dovoli ostati v območju udobja, a ga vseeno ”prisili”, da pride v čevljih, ne v natikačih, da jé v hodih, ne z roko, in da plača rad le nekaj več, ne nerad le nekaj manj. Da Ajda pri tem svojem poslanstvu ne uporablja storitev znanega chefa, je za zadovoljnega gosta celo prednost. Zato pojdite v slaščičarno Julija, ker je tako mestna, toda s podeželskim šarmom, v hotel Ajdovec, ker je tako udoben, toda z luksuznim poročnim apartmajem, in v restavracijo Ajda, ker je za srček, toda za tako velik kot si sami želite!

Ocenjujeva: Violeta & Uroš Mencinger, Šola okusov

Restavracija in bistro

Ko vstopiš (v jedilnico), nisi več v Sevnici. Sodoben bistro del, ki je svetel, urejen, umirjen in vabljiv, prostorna jedilnica z lepimi pogrinjki, velikimi in majhnimi omizji, vinskimi steklenicami, ki z eleganco ponuja umik z glavne sevniške ulice. Z drsnimi vrati se lahko jedilnica poveča v poročno dvorano.

Restavracija Ajda, omizje

Zakaj obiskati?

Gost v Ajdi ni le dnevno sit, temveč mu Ajda ponuja zatočišče, ko si vzame čas, povabi, se skrije, praznuje, ko želi, torej, več, ne kot vsak dan. Pri tem pa mu je enako pomembno oboje, da mu Ajda dovoli ostati v območju udobja, a ga vseeno ”prisili”, da pride v čevljih, ne v natikačih, da jé v hodih, ne z roko, in da plača rad le nekaj več, ne nerad le nekaj manj. Da Ajda pri tem svojem poslanstvu ne uporablja storitev znanega chefa, je za zadovoljnega gosta celo prednost. Zato pojdite v slaščičarno Julija, ker je tako mestna, toda s podeželskim šarmom, v hotel Ajdovec, ker je tako udoben, toda z luksuznim poročnim apartmajem, in v restavracijo Ajda, ker je za srček, toda za tako velik kot si sami želite!

💛

Restavracija Ajda je dokaz, da je 1 srček najboljša ocena – za večino gostov! Hišni njoki (na sliki) v Ajdi so dokaz, da kuhinja s srčkom ne potrebuje slavnega chefa, Sevnica pa ne fine dininga, da so lačni gostje lepo siti, radovedni pa dobro.

V Ajdi si vesel, ker so jedi ”brezhibne”, v smislu lepe, kulturne, sodobne in (skoraj) brez napak, da ”nočeš” nič več. Če bi, namreč, moral priti sem zaradi radovednosti, bi ti bilo s poti; in če bi moral tukaj preveč razmišljati, spoznavati, se učiti in nasploh zapustiti cono udobja, ne bi bilo brez napak … Tako pa je ravno prav, ker je za kosilo, kar imam rad, in za večerjo (ali degustacijski meni), kar si želim. Da je kdaj (kot v pozdravu) in kaj (kot so hišni njoki) celo za več, pa je za nagrado, ker ne zahtevam preveč.

Restavracija Ajda, hišni njoki

Pozdrav

Ajdin pogrinjek je eleganten in sugerira več hodov. Mize so dovolj prostorne, stoli so dovolj udobni, ambient je dovolj velik, da je vsako omizje dovolj zase. Lesena košarica kruha je iz lastne pekarne. Cvet, ki plava na vodi, je okrasen.

Pozdrav iz kuhinje: fino na črnem podstavku, v skodelicah in dvojini, fižol v ovoju pora na krompirjevem pireju ter ”naša domača ocvirkovca”. Z zgodbo domače, sezonske jedi, ki je Ajdino nadgrajena, z domačo ocvirkovko, ki je hrustljavo-fina.

Sevniške mesnine

Sevniška salama, pršut in lardo krškopoljca (vse mesnine KZ Sevnica), ementalski sir in sir s čilijem (oba sirarna Gorišek), orehi. Ne velik narezek, temveč veliko ”sevniškega” okusa. Ker je jed degustacijskega menija, je prav, da je le degustacija najboljšega, brez stranskih dodatkov.

Restavracija Ajda, sevniške mesnine

Goveja juha

Goveja juha z rezanci in koščki govedine. Za srček, ker hočeš govejo juho in dobiš pravo govejo juho. Čeprav so rezanci okrogli.

Grahova juha

Grahova juha z meto in mlečno peno. Juha, s kapo mlečne pene, ki jo poješ brez besed, ker nasiti z gostoto in zadovolji s sezonsko ažurnostjo in dnevno svežino.

Restavracija Ajda, grahova juha

Tortelini

Hišni tortelini s (pastirsko) skuto in špinačo, na bučni omaki/pireju, z lardom krškopoljca. Fini tortelini, pri katerih si vesel, da dobiš, kar želiš, ravno prav fino, da je Ajdino, in ravno dovolj (za tretji hod), da ostaneš radoveden. Zato si želiš, da se boš v Ajdo še vrnil – le na torteline.

Hišni njoki

Hišni njoki s kozjim sirom, bučno olje, mandlji, dehidriran rumenjak. So restavracije, ki so komaj za srček, ker hočejo 2 … Zato si z Ajdinim srčkom toliko bolj zadovoljen, ker z njim dobiš še njoke, ki so za 2! Če bi se v Ajdo radi še vrnili le na torteline, bi se radi vračali le zaradi njokov! To je jed, ki ostane dolgo/trajno v spominu, saj je jed z nadokusom in podpisom (čigavim?), ker je zaokrožena, celota, ima vse …, niso le njoki z omako.

Restavracija Ajda, hišni njoki

Postrv

File postrvi na rižoti s špinačo in kremnim sirom. Postrv iz ribogojnice Goričar, Podbočje.

Teletina

Telečje pleče v omaki zelenega popra, krema rdeče pese, skutin štrukelj, pražen krompir z rdečo čebulo, pečeni jajčevci, ocvrt list koprive, zeliščno olje. Res sočno in okusno meso, rdeča pesa bolj omaka kot krema, a zato ”dobiš” kar tri omake, ker ustvari večplastnost barv in okusov, in ”zagorski” zapečen štrukelj, ki je prevečkrat (drugje pri nas) le dodatek, tukaj pa ima samostojno moč. ”Tris” melancan sicer ni bil prepoznan, a bili so res različni, predvsem pa sezonski. Na takšno kosilo se splača zaviti čez Savo!

Restavracija Ajda, telečje pleče

Razstavljena Melanija

Krema bele čokolade in mandljev, meringe, karamelizirani oreščki, drobljenec oz. večji koščki biskvita (v njem orehi, lešniki, moka, jajce), domač malinov sladoled, sveže maline. Nismo navijači razstavljenih idej, saj so te ponavadi izgovor za pomanjkanje idej, smo pa navijači takšne Melanije. Se strinjamo, da je original sicer lep, toda presladek …, ta ”grmada” pa je razstavljena na pravi način.

Tiramisu

Sladica v kosilu, ki je enostavna, a učinkovita. Ker vsi skušajo tiramisu čim bolj spreminjati, ta pa je zelo blizu originala, a je vseeno Ajdin. Tiramisu so pač le dobre sestavine, in zato je tudi ta dober.

Restavracija Ajda, tiramisu

Vinska spremljava

Pozdrav: penina Zara, rose, Kozinc. Aperitivno. Po splošnem okusu. Sevniški krožnik: Rumeni plavec 2019, Jelenič. Ko je takšna sadna svežina dobrodošla. Hišni tortelin: Sauvignon 2021, Kozinc. Počisti za lardo. Postrv: Laški rizling 2018, Colnar. Manj znano, zato lepo ”odkritje”.

Zajtrk

Res je za slikat (izbor, lastno, domače, lokalno, raznoliko, kakovostno in vse dobro) in za pohvalit!

Restavracija Ajda, zajtrk

Restavracija Ajda

ne le Melanija, tudi sladka Julija, udobni Ajdovec in fina Ajda
Valentina Ocvirk
Chef