Altroke
istrska bistronomija na ljubljanski način
26 €
-
vsak dan
12.00 - 23.00
Rezervacija je obvezna.
26 €
ob 12.00 / 15.00 / 17.30 / 20.15
Tadej Dolinar
Kaj pa drugega!
Istra je lepa! Zaradi morja, gričev in gozdov, vinogradov, polj in oljk, podnebja, sosedov, Istranov in vseh tamkajšnjih dobrot. Ljubljana pa je glavna! Ker ne misli le njen župan, da je najlepše mesto na svetu, se okrog Ljubljanice govori z jeziki vsega sveta, zaradi tega pa tako tudi jé … Kaj pa drugega, torej, saj je Altrokè je najboljše obojega – lepa Istra v glavnem mestu!
Altroke je konoba kot v Istri, vendar ne na kmetiji, temveč s kmetije, ne ob morju, temveč ob Ljubljanici, ne sredi vinogradov, temveč zaradi njih. Altrokè je stara konoba Čokove kmetije, ki pa se je navzela mestnih navad. Altrokè je istrska kuhinja, toda na sodoben (bistronomski) način!
Altrokè, seveda, hitro kosilo ali dolga degustacija, ker stara Ljubljana je priljubljena, ta ulica je polna, te stene, mize, stoli, table, to je družabno, zato želijo gostje tukaj hitro pojest in dolgo sedet.
Altrokè, zagotovo, istrski pjat ali jagenjčkov duet, ko tuhtaš, kam naj greš, kjer so si vsi preveč podobni, zato si želiš nekaj drugega in drugačnega, Altroke pa ne oponaša, ne konob po istrsko, in ne bistrojev po slovensko, ker je pač le altrokè.
Rad Dobrojem priporoča
Ocvrte girice so čez turistično ulico, tukaj pa so pod starimi oboki nove, mladostne, živahne, izzivajoče jedi, ki so preprosto dobre in sodobne, zato se še vi imejte radi, tako kot se imajo v Istri radi tartufi in šparglji, oljke in vina, ribe in krave, Istrani in turisti … Ker to je altrokè, torej se imajo sredi stare Ljubljane radi mladi in mladostni, sardoni in pujsi, škampi in krvavice, pokrovače in ostrige, postrvi in rakovice, Čokov Altroke, Faganelov pršut, Trčkova panceta in Rossinijev pljučni file s francoskimi jetri in istrskimi tartufi. Zato pa so velika vina tudi na kozarec, in ko ne moreš več, moraš še sladice.
Jedilni list
5 hodov
56 €
7 hodov
61 €
9 hodov
92 €
Vinski list
Vinska karta je primorska, in to ji gre v čast; zato, ker je specializirana, in ker seže čez obe meji! Čeprav gre le za 40+ etiket, jih krasijo tudi vinifikacijske informacije o vinih, veliko je vin, ki se točijo na kozarec, med njimi tudi velika (Radikon, Dario Prinčič).
Prostor
Stara Ljubljana in stare mize na Starem trgu, kombinacija opeke in kamna pod starimi oboki.
Posebnosti
Michelin priporočilo
Istrska hiša, trgovina s kulinaričnimi izdelki