Bistro & bar AFTR

bistro, bar in Jorg Zupan

Chef:Jorg Zupan

Jorg Zupan
Chef

Potem

AFTR, bistronomski bistro & bar, je v Nazorjevi, tam, kjer je bil včasih Smrekarjev hram, ko se je v njem delala politika, potem pa Atelje, v katerem se je ustvarila prva ljubljanska Michelinova zvezdica. Zato je aftr …

Takšni lokali, tako sredi mesta, so za after, za obisk potem, torej po službi (ali že med njo). Gremo še na kozarček, ob njem še nekaj malega pojemo, potem še koga srečamo, nato še nekaj spijemo, potem spet nekaj pojemo, tako da se zavleče in je že čas za večerjo, po njej pa je že veselo, in potem spet dolgo traja. Tudi Aftr na ljubljanski Nazorjevi ima takšne ambicije, ambient in ponudbo.

A Aftr je nastal after-potem, ko je Jorg Zupan Michelinu vrnil njegovo slavno zvezdico in ”zahtevni” Atelje spremenil v bolj preprosti, bolj mladostni, bolj živahni, bolj družabni Aftr. Spremenil se je ambient, spremenili so se pogrinjki, spremenile so se cene, spremenilo se je število kuharjev, spremenila se je rdeča tabla (ni več zvezdice, je pa priporočilo), spremenili so se gostje … Le Jorg Zupan je ostal (enak). To imejte ves čas v mislih, ko vam bo sicer kaj manjkalo, a na (starih!) krožnikih bodo le njegove ideje in avtorske jedi.

Rad Dobrojem priporoča

Quote

Potem se vse deli! Gostje si delijo jedi, le te pa si v Zupanovih aftr-mišelinskih kreacijah delijo živahne, pestre, slojevite, bojevite in zato drugačne okuse. Toda, to ni bistronomija po francosko, v kateri se je haute cuisine odrekel zvezdicam in začel kuhati ”le” preprosto dobro, vendar še vedno zelo francosko; to tudi niso daljni (vzhodni) okusi, ki navdih črpajo v japonski tradiciji; in to niso sredozemski okusi s te, rtemveč kvečjemu z one strani. Recimo temu, da je to Jorgova bistronomija!


Jedilni list

Hladno

13 € - 18 €

Toplo

14 € - 26 €

Sladko

8 € - 10 €


Vinski list

Tako kot se v Aftru najraje delijo jedi, se tudi steklenice – na kozarec je kar 30 slovenskih, pretežno primorskih, tudi veliko sonaravnih, vin. Sommelier Matjaž Ivanc.


Prostor

Bistronomski bistro ambient in monokromatski družabni prostor, z manjšimi krožniki, več jedmi na mizi, za deljenje, brez hodov, sproti, tudi za šankom ali za skupinsko mizo, z več svobode za kuhinjo in bolj sproščeno za goste, vendar še vedno s chefom, ki drugače kot kreativno ne zna in rad zapleše s svojimi gosti.


Posebnosti

Prej je bil Atelje, v katerem je Jorg Zupan osvojil prvo ljubljansko Michelinovo zvezdico.
član JRE Jeunes Restaurateurs
Michelin priporočilo