Bistro Štorja

Postojno poznajo vsi, Štorjo pa le dobrojedci

Chef:Marko Stanković

Marko Stanković
Chef

Fino in štorjasto

Sredi jote, ki je spodaj iz fižolove kreme, zgoraj pa repine pene, se skriva ocvrti cmok iz svinjskih parkljev, ušes in repov, ki so se kuhali v žolci. V tortelinu je že krvavica, a v omaki je še šalotka, ki se je kuhala v loju wagyu goveda iz notranjskega Viševka, in vse skupaj je v juhi iz ostrige in solkanskega radiča. Se da še bolj avtorsko? Seveda, odgovori chef Marko Stankovič z ričoto iz ješprenjčka. Vsi jo imajo radi, ker je tako prijetno kremasta, saj ne vedo, da je zaradi vampov, tako zabeljena, saj je z dimljeno postrvjo, in tako hrustljava, saj je ob praženih lešnikih na njej še čips, toda, ne povejte naprej, iz kuhanih ter zmletih vampov.

Brez skrbi, saj ni vse tako, a bodite srečni, da je takšnih avtorskih jedi – berite: intenzivnih, krepkih, polnih, prepoznavnih, kar divjih – v Štorji več kot kjerkoli drugje. Ker to je gostilnica, ki je v kleti, v Postojni, ki slovi po jami, brez prtov, toda s finimi prtički, z dolgo in kratko štorjo, toda brez strogih pravil, domačna in sproščena, ker je v njej vsega po malem, ko se prepletajo Notranjska in Primorska, nostalgija, barve stolov, dekorativnost slik in spomin steklenic, bistro, vinski bar, šank in degustacijski meni, prebarvan les, pritajena svetloba in kakofonija jedcev ob uigranosti Štorjinega kletnega ansambla (v njem sta še slaščičarka Anja Stankovič in somelje Miralem Junuzović).

Zato se ne čudi(š), če vmes dobiš še nekaj, kar se cedi po bradi, drobi po krilu in oblizuje(š) prste. Mehek bao in ocvrti možgani! Pa škampovo maslo, jagode, koleraba, vložen solkanski radič in juha rumene kolerabe z ingverjem, grenivko in kamilico. Fino in štorjasto hkrati, z rokami, usti in, dobesedno, možgani. Le kdo bi se Štorji uprl?

Rad Dobrojem priporoča

Quote

Štorja ima chefovske jedi za posebne priložnosti, a ljubiš jo vsak dan. Zato, ker je ravno prav v kleti, sproščena in štorjasta, da se je v njej prijetno skrivati. Je štorja, ki si jo želiš povsod, doma, na potovanju, izletu, opoldne, zvečer, vmes, zaljubljeno, prijateljsko, dolgočasno in kratkočasno. Da ob vsem tem chef komaj čaka, da si vzameš čas za njegovo štorjo, je za nagrado, ker se nisi spet zapeljal mimo mesta, ki je prvo pri nas dobilo avtocesto zato, da nas nič ne zmoti na morski poti, in ki slovi po celem svetu, a je ravno zato večji del leta prazno. Postojna je zgodba pod zemljo. V njeni jami živi človeška ribica v večni temi. A Štorja je svetla zgodba, čeprav je v kleti. Zaradi nje Postojna ni več kulinarično slepa!


Jedilni list

Degustacijski meni

Kratka štorja

65 €

Dolga štorja

95 €

3 hodi

35 €

4 hodi

40 €

5 hodov

50 €


Vinski list

Štorja ni zaman tudi vinski bar, saj je lahko tudi obratno, da chefove jedi spremljajo avtorski vinski izbor someljeja Miralema Junuzovića (G&M sommelier 2023). Niso le vina (100+ etiket), ampak so tudi sakeji, koktajli in brezalkoholni napitki. Ni le opisovanje etiket, temveč je tudi utemeljevanje, zakaj in kako to posebno vino/napitek k tej posebni jedi.


Prostor

Brez prtov, toda s finimi prtički, z dolgo in kratko štorjo, toda brez strogih pravil, Štorja je sredi mesta domačna in sproščena, s skritim vrtom in spustom po strmih stopnicah, ki popeljejo med vinske steklenice in v bistro sproščenost.


Posebnosti

obisk Postojnske jame