Domačija Kabaj Morel

briška kuhinja k Francozovim vinom

Chef:David Bucik
Chef:Primož Bensa

David Bucik
Chef

Primož Bensa
Chef

Iz kvevrov, toda po briško

Skozi veliko okno je jedilnica (kot) sredi vinograda. Na leseni tabli je današnji jedilnik izpisan po briško, da se ena polovica razume, druga pa diši – po francosko. Prostornost je polna prijaznega nereda, ki se mu reče domačnost, začne pa se že za zajtrk. Okrog krušne peči je polna miza odprtih steklenic. Od sinoči ali od danes? Gostje z vseh vetrov so prišli na sprehod med češnjami ali na kolesarjenje ob meji, toda naenkrat se jim nikamor ne mudi. Rumena hiša ima zelene naoknice, bele marele, rdeče cvetočo ograjo in modro nebo. Železni stoli na terasi vabijo počitniško brezdelje. V lopi je v kaminu zakurjeno za podpeko. A vse to je le zato, da se lahko začne – vinska pokušina.

Pri Kabaj Morelovih je veliko rož, zelenja, trt in pogleda, zato narava ukazuje kuharju, ta pa svojim gostom: “Glejte, vonjajte, okušajte!” Tukaj sta vino in hrana združena, z ambicijo in idejo.

Velika domačija je s prenočišči zrasla nad staro vinsko kletjo, iz stare hiše, pred katero so včasih balinčkali, zdaj pa parkirajo avtomobili od blizu in daleč. Iz starih vinogradov, ki poznajo pol stoletja in so obrnjeni proti jugovzhodu, prihaja vino v kvevrih in dolijih. Iz stare gostilne, v kateri se je pilo domače vino, je ljubezen Brike in Francoza ustvarila ekološko vinogradniško in počitniško kmetijo, na kateri se kuha še vedno po briško, a s francoskim naglasom in chefovskim znanjem.

Rad Dobrojem priporoča

Quote

Tri na mah: prideš na briški obed v petih hodih, dobiš pa še pokušino vin, ki jih sicer pijejo v vrhunskih restavracijah po vsem svetu, in prenočišče sredi vinograda, ki te gleda skozi veliko okno jedilnice. Prepustite se vinom, ki se jejo, in njihovi briško-francoski spremljavi!


Jedilni list

Degustacijski meni

7 hodov

72 €

Vinska spremljava

22 €

Pogrinjek

3 €


Vinski list

sommelier Katja Kabaj Morel
vina Kabaj


Prostor

domačna jedilnica s pogledom na vinograde; terasa za brezdelje


Posebnosti

ekološka vina Kabaj Morel, prenočišča