Georgie bistro

Monstere ni več, zdaj je v Ljubljani bistronomski Georgie

Čufarjeva ulica 5, Ljubljana, Slovenija
Rad dobro jem
Rad vrhunsko jem
Izvirno in kreativno
Urbano in živahno
Vino in hrana
Svet je majhen

Važno je sodelovati

Važno je sodelovati, ker to ni še ena nova gostilna, temveč je končno novo gibanje! Zato ni važno, ker Georgie ni prvi, pomembno je, da ni zadnji! Zdaj je, namreč, jasno, da bistro ni več, kar je pri nas predolgo bil. Ker Lude in Monstere ni več in ker ima zdaj tudi Čufarjeva, kar imata že Ljubljanica in celo Celje, je jasno, da ne bodo več niti nepogrnjene mize in nezloščeni natakarji prenašali površnih, prekopiranih in povsod enakih, generičnih jedi, tako kot jih hoditi ne bodo več učili kuharji brez znanja, ambicij, duše in idej.

V tem gibanju je važno sodelovati, ker poslej niti za caccio e peppe nikjer več ne bodo dovolj le sir, poper in špageti, goveja lička pa bodo odslej povsod potrebovala tako sočno meso, lepljivo omako in masleni pire!

Georgie je namreč dokaz, da se časi spreminjajo. Zato je važno sodelovati, saj nismo, kajne, še (pre)stari! Če je mularija včasih muzicirala, danes fermentira. Zato je Georgiejeva ekipa kot mladostni bend, ki je za novi rock izbral pač gastronomijo, pardon, bistronomijo. Ti fantje in dekleta so enostavno prej zreli … Kot krškopoljci, ki jih okuži japonski koji, da so zorjeni že po nekaj dneh. Čeprav zunaj še niso dry-age-plesnivi, temveč tetovirani (s krvavico!), znotraj že imajo zorjen, globok in umamni okus.

Zato je važno sodelovati v tej chefovski predstavi, ki je izza svetlobnih opek kuharskega šanka sicer preveč skrita, a na krožnikih dovolj vešče ‘zmetana’, da ne kaže (le) oblik, pen, tehnik in lišpa, pač pa ideje, znanje, presenečenja in nadokus.

Zdaj, ko je namesto Bineta Georgie in se nasledniki ne rojevajo več le zvezdniškim chefom, temveč tudi stranskim ulicam, je važno sodelovati v tej bistronomiji, zato treh srčkov nimajo več le fini, temveč tudi bistri. Mar ni še boljše, če je chefov podpis čitljiv, natakarji ne nosijo rokavic, gostje pa niso zapeti preko vratu?! Pa četudi je en pribor za vseh 14 jedi. Poskusite vse!


Fotozgodba

Obisk 2023


Rad Dobrojem priporoča

Quote

V Georgie bistroju si srčke (vrhunskost, zahtevnost, kreativnost) izberite sami. Če hočete sodoben srček, bo 1, če hočete, da bo boljše kot marsikje, se pripravite na 2, če pa ste se pripravljeni potruditi, tako kot se chef, boste okusili kar 3! To pa je tudi namen, oziroma Georgiejevo poslanstvo. Kajti gostje sicer pridemo v sodoben in moden, chefovski in ustvarjalen bistro, a zato, ker se radi v družbi in pri jedi sproščeno pogovarjamo, veselimo in zabavamo. Tukaj zato ne iščemo treh srčkov, temveč le največ tri jedi, ki pa jih ne bomo le všečkali, temveč tudi pojedli. Zato smo tukaj sicer zaradi lakote, a poteši nam jo Georgiejeva drugačnost, originalnost in kreativnost. Ko hočemo znane jedi, jih dobimo na nov način, ko hočemo predvidljivo, to učinkuje nepredvidljivo (dobro), ko hočemo novega chefa, ga že dobro poznamo, ko hočemo nov lokal, smo v njem že doma.


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

5 hodov

54 €

7 hodov

65 €

3 hodi (v času kosila)

28 €


Vinski list

sommelier Dorotej Horvat
Vinska karta je tanka (40 etiket), toda se dobro bere, ker ni generična in se ne zanaša na vinske trgovce, temveč fantje sami odkrivajo, raziskujejo in se dogovarjajo. In ker je ekološko (sonaravno) zavedna! Takšna vina – ”skrbno izbrana domača ekološka vina” – se namreč tudi najboljše ujemajo s to (fermenti, nadokus) hrano.


Prostor

Majhne mize in dolga klop, bele stene in visoki strop, izložbeni pogled v notranjost in kuharski razgled v notranjosti. Georgie bi bil tipičen urbani bistro, v katerega gostje zaidejo mimojede, če ne bi natakarji skrbeli za zabavo, kuharji pa za doživetje. Tako pa minimalizem prostora ne moti maksimalizma okusov, čeprav najboljšo mizo uličnega lokala motijo stopnice. V Georgie ne greš na dolgo sedenje, saj je kuharski šov skrit izza svetlobne opeke, a na koncertu mladega benda je veselo ravno zato, ker vsi, natakarji, kuharji, gostje in jedi ves čas prihajajo in odhajajo.


Posebnosti

Michelin priporočilo