Gostilna Krištof

domače jedi s chefom, idejami in ekologijo

Predoslje 22, Predoslje, Slovenija
Rad dobro jem
Domače in naše
Tradicija in sodobnost
Izvirno in kreativno
Izlet in doživetje
Zelenjava je zdrava

Domače je lahko tudi vrhunsko!

Krištof je domača gostilna, toda z vrhunsko ponudbo! V njej se pisano prepletajo, družijo in dopolnjujejo raznolikosti in zgodbe pod novo streho. Na terasi so skupaj žejni in lačni, na tabli pred vrati so vsi današnji gostje, na vrtu zobajo skupaj muce, psička in kokoši, za štamtišem razpredajo ob pivu in šampanjcu, v jedilnici se družijo golaževi ter chefovi gostje. Ni čudno, da si brata delita dneve v tednu, gostilna pa ima še Gozdno vilo, Gostilno za dva, Nežkino hišo, Shrambo in večerjo na zajli.

Kar trije srčki za domačo gostilno? Saj tudi štirje niso v tako stari gostilni, ki ustvarja ”prihodnost z vrnitvijo h koreninam in naravi”, njena filozofija pa temelji ”na sezonsko svežih, predvsem lokalnih sestavinah, v kombinaciji z izbranimi vini”, nedosegljivi!

Tako domača gostilna, kljub trem srčkom? Tako se v Krištofu pravilno začudi! Saj je ”lažje” skuhati za tri srčke, kot pa biti tako pristno domač.

To pa je tudi edina težava v zvezi s Krištofom. V vse druge domače gostilne gremo zato, ker vemo, kaj bomo v njih jedli, in nam je zato v njih tako udobno. V Krištofu pa si vedno obljubim, da bom naslednjič le njegove bio vampe ali pa le Krišljevo solčavsko jagnjetino v obari, a me potem radovednost vedno premami, da se mu spet prepustim.

Obisk 2015

Beli in črni brat

Za začetek je tvoje ime. Naj se ve, kdo bo danes užival! Za pozdrav, ob mehurčkih, je presni šopek cvetov dlakavih, travniških cvetic, ki pečejo po redkvici in dišijo po kreši. Naj se ve, kaj je zdravo! Za začimbo je ribji futr, v mlinčku za poper, mešanica plavih rib, pšenice, koruze in ovsa. Naj se ve, da ribice zdravo jejo! Za spremljavo je tercet Žive. Naj se ve, da bo ubrano, lepo, prijetno! Na koncu pa je kar čaj, toda iz žive vode, ki se je ves večer grela na gašperčku v jedilnici, iz več vrst kopriv, rmana in regratovih cvetov. ”Ki se uporabljajo za škropljenje trte. Naj se ve, da je naravno, da to lahko pijemo!”

Toda vseeno je Krištof, čeprav je vsak obisk za celo malho zgodb, projektov, idej in novosti, še vedno enaka gostilna, vaška in družinska, tradicionalna in dobra, s trdimi klopmi in gašperčkom za kavo vred.

Začne se s slanim in sladk(ovodn)im, surovim in dimljenim, našim in tujim. O vsakem dobavitelju je popoln dosje, o njegovi veri, prepričanju, filozofiji, znanju, načinih, ciljih … Nadaljuje se eko in konča se z izletom, do lesenega šotora, iz katerega je najlepši pogled na vaško cerkev. Macesnov les je z Jezerskega, seno je z našega travnika, klopi so iz Bitenj, obložene z ovčjimi kožami iz Solčavja, prt je od babice, tete in mame, lestenec je iz kanglic za mleko, ker je bila tam, kjer danes ni trgovina, temveč je Samooskrba, mlečna zadruga. Nad vsem tem pa piše: ”Več kot ti dajem, več imam, kajti oboje je neskončno.”

Je že konec? Ali je šele začetek? Kozji sir je s kmetije, olivno olje pa iz zlatarne. Že smo med vrati, ko se Tomaž še nečesa spomni. ”Joj, še čaj …”.

Preberite še


Fotozgodba

Obisk 2019


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Čeprav je Krištof hkrati domača, celo vaška, in vrhunska gostilna, je strah, da ”navadni” ne bi znali jesti, elitni pa ne bi hoteli, odveč. Tukaj se dobrodošle počutijo vsi, ker imajo kaj izbrati, kje sesti, koliko si privoščiti in zakaj še priti. Zaradi Krištofovih zgodb med gosti niso le lačni in žejni, temveč tudi radovedni, zaradi Krištofovih ”niš” pa so tudi vegani, ekološko zavedni in celo slepi.


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

4 hodi

50 €

5 hodov

60 €

6 hodov

70 €


Vinski list

sommelier: Krištof Bolka
število vinskih etiket: 115


Prostor

Na terasi so ene mize pogrnjene, druge pa tudi ne, na tabli pred vrati smo vsi enaki, za štamtišem smo sami domači, v jedilnici salame dišijo po starem, brancini pa po novem dimu, v tem Krištofu, kjer je še pot na WC izlet, se počutimo prijetno!


Posebnosti

Michelin Plate
Michelin: naravi prijazna gostilna
Gostilna za dva, Gozdna vila, Nežkina hiša, Shramba (hiša za samooskrbo, v sodelovanju s Stonogo mesečna tržnica z lokalnimi in sezonskimi pridelki), v sodelovanju z Dvorom Jezeršek Večerja na zajli