Gostilna Mihovec

domače, malo drugače, je dobro kot nekoč in boljše kot danes

Chef:Mojca Trnovec

Mojca Trnovec
Chef

Mojca Trnovec je chefinja skoz in skoz. Nadaljuje tradicijo svoje mame, a klasičnim domačim jedem dodaja mladostniško dušo in svežino.


Domače zelo drugače

Mojca se je opravičila: ”Saj je le preprosto kosilo, le dilca” ko ravno te preprostosti nismo mogli prehvaliti. Torej smo še mi, mastnih ust, dodali: ”Zato pa ne bo potrebno pomivati krožnikov!” Za začetek je bil domači radič s toplimi ocvirki in jajcem, potem juha ”z naše njive”, kolerabna s topinamburjem, za glavno debeli kos mehke govedine s sledjo sočne želatine na sredini na sredini zgornjega dela plečeta in ”tenstanim” krompirjem, prelitim s špinačno kremo, posladkali pa smo se s kakijevo peno. In bili nadvse srečni, ker je bilo vse le preprosto, toda boljše, oziroma, kot je pri Mihovcu že od 1857, domače, malo drugače.

Štiri generacije so vpete v delo na kmetiji in v gostilni, z mamo Mihelo in očetom Jernejem že v penziji, a še vedno, za vsak slučaj, vedno tam. Integrirana kmetija, hišna tržnica, popolna samooskrba! Od njive do mize je pri Mihovcu le Mojčin korak.

Pogača, še gorka, ima velike luknje, tanko skorjo in dišeče pokrivalo. Ocvirki so veliki in polna jih je deska, na kateri je v Mihovčevem i-ju žlica. Kot pika na i, ker se ve, da je tukaj vse domače, in ne malo, temveč zelo drugače. Vsa žita so domača, zato so bleki temni, ker so iz polnozrnate moke, pa čeprav je žito le eno in vedno belo, kar morajo Mihovčevi mestnim ves čas dokazovati. Pečenka je vsak dan v ”roru” in jetrca so na Telečjem že stoletja specialiteta, toda vseeno je Mihovec dokaz, da ni domače, kar je nekoč bilo, temveč tisto, kar je zdaj in še bo!

Rad Dobrojem priporoča

Quote

Začelo se je z žganjekuho in štacuno, že 1857. leta, med predniki je tudi Jakob Aljaž in hišni ansambel igra za ples ob sobotah že 50 let. Gostilna je ob kmetiji in sredi vasi, zato ne morete nikjer drugje tako blizu Ljubljane okusiti bolj pristne, družinske, gostilniške kmetije, ki je ohranila vse staro, kar so premnogi že pozabili, in dodala še vse mlado, kar prinašata le razgledanost in odprtost. Pri Mihovcu so domači v kuhinji, strežbi in v ansamblu, domača je kmetija, domače so sestavine, domače je ob šanku, pri peči, za mizo in domači boste zato kmalu tudi – vi. Slovenska kuhinja nove generacije in Gostilna Slovenija za zgled!


Vinski list

Mihovčeve vinske zaloge niso na gostilniški, temveč na ljubiteljski ravni. Zaradi tega so vsi vinarji ali prijatelji ali pa sorodniki, vsa vina pa ne le iz Primorja, temveč tudi iz Posavja in Podravja. Vprašajte, kaj vse je danes odprto in se prepustite hišnim nasvetom kar treh vinskih svetovalcev – Mojca Trnovec, Jernej Petač in Tomaž Trnovec; 100+ vinskih etiket; hišni vinarji: Gaube, Guerilla, Zarova


Prostor

Ko prebereš vse črno-bele družinske slike, od 1857 do danes, ko prelistaš vse otroške slikanice in stare časopise, ko poduhaš vse sveže cvetice in si zapišeš vse vesele pratikine nasvete, ko sedeš na mehko klop, za snažno pogrnjeno mizo in si v naročje razgrneš fini prtiček, ti prižgejo najdebelejšo svečo in ti voščijo najbolj gostoljubno dober tek. Velika terasa je (2025) nova, ob krušni peči se vedno kaj pametnega sliši, zadaj je dvorana za velike poroke, desno jedilnica za vesele družbe in levo sobici za posebne goste.


Posebnosti

30 ha integrirane kmetije