Gostilna Podfarovž
sodobna vipavska tradicija v slovenskih Benetkah
- sreda - nedelja 12.00 - 22.00
- ponedeljek - torek zaprto
- T: +386 40 638 470
- T: +386 5 36 65 217
- E: info@podfarovz.si
- www.podfarovz.si
Denis Ibrišimović
Romantična terasa ob izviru Vipave
Podfarovž je nagrada na koncu sprehoda po stari Vipavi. Gost ugleda majhno dvorišče s trtno senco in si odpočije za belo pogrnjeno mizo. Najde romantično teraso ob izviru Vipave in se za spomin slika s chefom. Druži se v majhni, domačni in simpatični gostilni, kjer izza šanka izve, kaj vse dobrega mu ponuja Vipavska. Vzpne se po stopnicah in se skrije med finimi hodi nekdanjega nogometaša, ki se gre zdaj med lonci še vinarja.
V idiliki narave edine rečne delte starega sveta te zato leseni mostovž čez brzice tolmuna Vipave povabi na chefov pozdrav, ki oznani, da tukaj nisi le zaradi občudovanja narave, temveč tudi zaradi uživanja njenih vipavskih dobrot in posebnosti. Kdo se ne bi v takšnem okolju prepustil chefu, ki ne razloži le, katere so stare vipavske jedi, temveč tudi pokaže, kaj vse je iz njih nastalo do današnjih dni?!
Podfarovž ne pozna le postrvi, iz katerih vse naredi, temveč celo Vipavsko dolino, iz katere črpa tradicijo za chefove ideje, sestavine za novo-lokalne jedi in vina za druženje z njimi. Zaradi Podfarovža še zaspana Lanthierijeva graščina ni tako sama!
Rad Dobrojem priporoča

Reka Vipava prav tukaj, za spodnjim in pod starim gradom, ob Lanthierijevi graščini in najstarejšem od 25 mostov slovenskih Benetk, tvori edino evropsko rečno delto. V tej naravni in znameniti idiliki je ob Podfarovžu lesen mostovž, ki tvori tik nad reko in ob brzicah pod mostom majhno teraso. Ko vipavska burja miruje in poletno vročino hladi mrzla Vipava, je tukaj prijetno in okusno hkrati. Lokacija z edino evropsko rečno delto je sestavni del Podfarovževega ‘kulinaričnega sprehoda po okusih Vipavske doline’.
P.s. Z vipavskimi orehovimi štruklji, kuhanimi v sopari, prelitimi z maslom, sladkorjem in drobtinami, vas Podfarovž pripravi še na sprehod do Podskale. Vprašajte za pot.
Jedilni list
3 hodi
36 €
4 hodi
43 €
5 hodov
49 €
6 hodov
55 €
Vinski list
sommelier Edvin Ličina; majhna vinska karta s poudarkom na lokalnih vinarjih; 70 vinskih etiket
Prostor
Terasa na izviru je tako romantična, da bi lahko pobirala vstopnino. Brajda pri vhodu je tako senčna, da sta majhni mizi fino pogrnjeni. Jedilnica je tako družabna, da se vsi gostje (s)poznajo. Po okroglih stopnicah pa se vzpne ob posebni priložnosti.
Posebnosti
delta z izviri reke Vipave; Lanthierijev dvorec