Gostilna Rajh

Rajhove generacije osvežujejo prekmursko kulinarično tradicijo

Soboška ulica 32, Bakovci, Slovenija
Rad dobro jem
Rad vrhunsko jem
Domače in naše
Tradicija in sodobnost
Izvirno in kreativno
Izlet in doživetje

Staro, ki je vedno mlajše

Gostilna Rajh je že generacije najboljša prekmurska gostilna! Glede tega zdaj, ko je za štedilnikom že peta generacija, ni razlik, pa čeprav se je ogromno spremenilo. Gostilna Rajh je po temeljiti obnovi, ko je postala ena najlepših slovenskih gostiln, in odkar je Leon Pintarič najmlajši slovenski chef s tremi srčki, še vedno najboljša prekmurska gostilna. Le da je zdaj najboljša ravno zato, ker je še vedno – prekmurska!

Še vedno je prekmurska gibanica najbolj znana slovenska sladica in prekmurski bograč najbolj znana prekmurska jed, toda časi se spreminjajo in z njimi tudi stara Rajhova gostilna, ki se je začela v majhni trgovini, ko sta se Ignac in Karolina v njej odločila točiti tudi jabolčnik, potem pa sta dedek Geza in babica Marija začela z ocvrtimi piščanci, slavonskimi ribami, preprostimi enolončnicami, prekmurskimi pogačami in domačim kruhom.

Sodobno prenovljeni Rajh, ki je ohranil ves svoj domačno-družinski šarm, ostaja veren tradiciji, a se vedno manj zanaša na slavo bograča in rejtašev. Rajhova tradicija namreč ni obstala v preteklosti in zato tam tudi ni pustila prekmurske kuhinje, pa čeprav je prav ta med množico slovenskih ”kuhinj” zaradi svojih posebnih jedi (in imen) najbrž najbolj samosvoje-prepoznavna. Toda, ko najmlajši slovenski chef s toliko srčki v novem Rajhu, niza svoje degustacijske hode, v njih ostaja še vse po starem, čeprav je ustvarjeno po novem. To je, skratka, nova prekmurska kuhinja!

Seveda, tako kot so se že v preteklosti mnogi čudili, kako je lahko tradicionalna gostilna, ki slovi po kolinah in svinjskih tačkah, uvrščena v prvo slovensko ligo, se bodo zdaj čudili, kako lahko tradicionalna podeželska gostilna postane tako sodobna, mlada, elegantna, napredna. Pa je odgovor le en in tako preprost: Zato (ker) prekmurska kuhinja prav zaradi Rajha že dolgo ni več le prekmurska gibanica!

Tako Rajh v svojem spreminjanju in nenehnem pomlajanju ostaja ves čas in po svoje enak, kot v časih dedka in babice. Le družinska tradicija se daljša in bogati, le novo pomlajuje staro in upošteva izkušeno.

Prenovljena, 2015

Ko sta Naci in mama Marta razširila ponudbo, so začeli prihajati tudi gostje od drugod, iz Avstrije in iz cele tedanje Jugoslavije. Takrat je bila priljubljena mednarodna kuhinja in tudi v gostilni Rajh so pekli zrezke, bifteke in morske ribe. Toda bograč, kuhana govedina, jedi na žlico, prekmurska gibanica in retaši so bili še vedno vsak dan na jedilniku! Leta 2005 je vodenje gostilne Rajh prevzela tretja generacija. Tanja in Damir sta se odločila ohraniti tradicijo in ji dodati sedanji čas.

Babičini in mamini recepti so ostali, a gostilna je nova, prenovljena. Stari gostje še vedno igrajo karte, a novi prihajajo in se vračajo zato, ker iz Rajhove kuhinje dobrojedcem dišijo kar trije srčki.

Lokalni proizvajalci živil in izdelkov so osnova tako tradicionalne kot tudi novo-prekmurske jedi, zato ima vsaka sestavina na krožniku še svoje ime, izvor, dediščino, zgodbo. S tem, da si lahko gostje gostoljubnost, domačnost, pristnost in sproščenost, v obliki Rajhovih kulinaričnih dobrot, odnesejo tudi domov.

Vprašajte, kdaj bodo spet zgodaj vstali in dolgo kuhali volovski rep, z rdečo čebulo in rdečim vinom, in ali so že razvaljali valvice iz krušne lendavsko-madžarske ajde, ki so v bučni omaki olja in semen, z domačo skuto, ki je dolgo visela in kapljala.

A hkrati se pripravite na nova presenečenja! Na jajčne rezance z rdečim in sivim makom na kremi mladih kopriv, z drobtinami ajdovega kruha z orehi, toplo govedino z bučnim oljem, malinovim kisom, drobnjakom ter belo in rdečo redkvico na kuhanem rezančevem testu, počasi pečena odojkova rebrca in svinjsko potrebušino v družbi koromača in sladkega fižola … Zato kar pozabite na plošče, velike porcije in vedno iste jedi. Celo prekmurska gibanica, z vsemi plastmi vred, je danes pri Rajhu drugačna, a repin rejtaš, prekmurski štrudel iz repe in orehov, je mogoče še vedno jesti le dva tedna (novembra) v letu. Za preostale tedne pa spremljajte Rajhov jedilni list, tako kot da berete dnevni časopis.

Pozabite na težke omake. Pozabite na mastne pečenke in debele koline. Povitnica je, namreč, ravnokar spečena. To morate poskusiti. Meso samo flamovina in krača, sicer pa prosena kaša v svinjski mrežici. Nikjer drugje jih več ne delajo, pri Rajhu pa teče po bradi.

Preberite še


Fotozgodba

Obisk 2021


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Gostilna Rajh se ne stara, saj je z vsako novo generacijo mlajša. Če smo včasih šli tja na bograč, a so nas s čuntami presenetili za tri srčke, gremo zdaj na tri srčke, a nas presenetijo s svinjskimi tačkami. Gostilna Rajh je prekmursko kuhinjo dvignila na vrhunski nivo, a tako, da Naci ob šanku s prijatelji še vedno igra karte, čeprav se šesta generacija že kobaca pod mizo, in imena jedi še vedno razumejo le Bakovčani, čeprav so gosja jetra na jedilniku že 35 let.


Jedilni list

Sezonski degustacijski meni Chef Hat

5 hodov

55 €

+ vinska spremljava 5 kozarcev vina

19 €

7 hodov

69 €

+ vinska spremljava 7 kozarcev vina

29 €


Vinski list

sommelier: Damir Pintarič
število vinskih etket: 70
hišna vinarja: Steyer in Marof


Prostor

Po temeljiti prenovi od strehe do terase je stara gostilna sodobna in elegantna, toda še vedno topla in domačna.


Posebnosti

Michelin Bib Gourmand
član JRE Jeunes Restaurateurs
član Chaîne des Rôtisseurs
znak Slovenia Green Cuisine