Gostilna Repnik
Gostilna Slovenija od krsta do sedmine in za prihodnost
- sreda - sobota 12.00 - 22.00
- nedelja - torek zaprto
- T: +386 51 300 357
- E: info@gostilna-repnik.si
- www.gostilna-repnik.si
Primož Repnik
Tradicionalni Repnik ne spi v preteklosti
Fini pogrinjki in stara kuhinjska kredenca, s katero je gostilna v Vrhpolju pri Kamniku 1964 z gostoljubjem za furmane in redke popotnike začela. Repnik je tradicionalna in domača gorenjska gostilna, ki pa ni le za poroke in sedmine. Čeprav so Okusi Kamnika zaspali, Repnik ni! Dokazi? Za cel vzorčni meni z znakom Gostilna Slovenija!
Hladna predjed. Če bi sedel ob krušni peči v Repnikovi kmečki izbi, bi s krčmarjem kritiziral politiko ob krompirjevi solati, ker bi bila po Repnikovo začinjena s šalotko, okisano v belem balzamičnem kisu. Ker pa sediš v novi jedilnici ob polni vinski vitrini, si vesel tradicije s tankimi rezinami dobro začinjenega in tanko odrezanega rožnatega rostbifa, ki mu je natakar s črno-belim slogom trdo kuhano prepeličje jajce fino pokapljal z bučnim oljem. Topla predjed. Raviol je polnjen z lokalnim staranim sirom trničem, ragu zajčka pa je klasičen, a za Repnika je preprostost odlika, s katero poudarja čistost okusov, s čimer ostaja udoben, hkrati pa ves čas nadgrajuje. Glavna jed. Jelenov file v omaki iz črnega oreha, kruhov kipnik ter pire zelene z gomoljnicami. V opisu ni dosti drugače kot pozimi v ‘divjačinskih’ gostilnah marsikje. Ampak, tam se za fileji skrivajo, tukaj pa tega odkrivajo. Če že file, potem mora biti tako nežen, mehak, sočen in okusen. Solata. Siljen gorenjski radič, hrustljavi grobi ocvirki, topel krompirjev preliv, pravkar skuhano jajce: jed, brez katere ni dobrega kosila. Sladica. Repnik ve, da je dobra jabolčna pita boljša od slabega jabolčnega štrudlja.
Repnik je dokaz, da ni potrebno veliko za dvig slovenske gostilniške kakovosti. Pečenka, seveda, mora biti dobra. Kot goveja in gobova juha, domače salame in domači kruh, solata z vrta in sir s planin. Toda za dolgo tradicijo, polno nedeljo in zaposleni vsakdan so dandanes potrebni še travnik za poroke, ograda za konje, penzion za turiste, veliko prostora za slavljence in dovolj okusnih razlogov, da se v navigacijo vnese ime gostilne. Repnik je mamina gostilna, a ko jo je sin prevzel, jo je pripravil za prihodnost, toda tako, da ji je pustil domači značaj. Dokaz, da se tudi vaške, tradicionalne, slovenske gostilne morajo razvijati in napredovati.
Rad Dobrojem priporoča
Čeprav Repnik pokriva lokalne gostilniške potrebe od krsta do sedmine, oziroma od plošče do hobotnice in od dunajca do pralina, je to vzorčna Gostilna Slovenija, ker dela skomine tudi dobrojedcem! To so jedi, ki pametno ostajajo v gostilniški coni udobja (in ugodja), a z idejo ter izvedbo burijo tudi zahtevnejšo radovednost. Zato si tukaj vesel, ker ni nobenega lista s chefovskim degustiranjem, temveč sta le dve strani z jedmi, od katerih si enkrat izbereš le eno, naslednjič pa tri, saj bi že prvič najraje – vse.
Repnik ni tradicionalna gostilna, ker je iz starih časov, ni domača gostilna, ker ima govejo in gobovo juho vsak dan, ni gostilna, ker se v njegovi izbi ‘toči na polno’ …, temveč je, seveda, tudi vse to, a zato, ker tradicijo posodablja, ker je domač s sestavinami, lokalnostjo in sezonskostjo, predvsem pa, ker gostilniško institucijo kulinarično kultivira!
Vinski list
Med 50 etiketami niso le ‘znani in slavni’, temveč ima tudi vinsko svetovanje v Repniku svoj pomen, ker lahko jedi, ki jim je odlika, da ostajajo v območju udobja, spremljajo tudi bolj ‘radovedna’ vina (manj znani vinarji, tudi macerirana vina, tudi starejši letniki, tudi nekaj tujih vin). Hišni vinar je Šumenjak (Štajerska).
Prostor
Repnik potrebuje veliko (gorenjskih) nageljnov, da z njimi pordeči svoje bele, zlikane mize … A zato se v Repniku dogaja in zato so pri Repniku vsi zadovoljni! Stalni so še vedno najraje v kmečki izbi, vaški imajo v Repnikovi dvorani dovolj prostora od krsta do sedmine, turisti imajo izhodišče za pohod na Veliko planino v stilsko-sodobnem penzionu, nevesta in ženin se zaobljubita in poljubita na pravljičnem travniku z ribnikom, beli pogrinjki v novi jedilnici pa se fino ujemajo s staro kredenco in zorjenimi vini.
Posebnosti
penzion z devetimi sobami,
Gostilna Slovenija
Želite na izlet s kočijo po starem kamniškem mestnem jedru ali z vilicami po okusih Kamnika in Repnikove tradicije?





