Gostilna Repolusk

mislinjski okusi chefa Janeza

Chef:Janez Repolusk

Janez Repolusk
Chef

Stoletna gostilna štirih generacij

Ko obcestna gostilna s stoletno furmansko tradicijo štirih generacij Repoluskov pozdravi na finem pogrinjku s tako veliko žlico, ti je jasno, da se tukaj nisi ustavil le za hitro okrepčilo. Janez Repolusk nima magisterija zato, da bi le pogreval stare recepte, temveč zato, da jih preoblači v svoje ‘srajčke’. Ker v Mislinji tradicija oglarjenja še vedno žari, je Repoluskov kruh črn od pravega mislinjskega oglja, ki ga je chef Janez zmlel, da je iz njega ustvaril vzorčni krajevni spominek za v usta, z bučnim oljem, tastovimi ocvirki, čebulo v soku rdeče pese in posušenim listom rumene vrtnice.

Morda se kakšnemu furmanu, ko že odbije poldne, zdi, da Repolusk prefino pogrne in mežerle preveč sodobno ocvre. Toda, saj so s pravo krompirjevo solato in saj so prav Repoluskove hrustke, polnjene z nadevom iz mežerlov in majonezno začinjene, vzeli za svoje že po vsej Koroški.

Čeprav je stran od avtoceste, je to hkrati prednost. Čeprav je stran od večjih mest, je manjših naokrog dovolj, da ni drago. Čeprav je furmanska gostilna, ga imajo gostje radi, ker v stoletni gostilni degustirajo. Zato, ko chef iz dekantirnega roga okrog dimljenega rdečega zelja nalije še omako iz zelnice, pri tem pa se opraviči, da tokrat žal ni dobil cemprinovih iglic, zato je za dimljenje uporabil iglice navadnega bora s Pohorja, pogledaš na koledar, če si kaj spregledal. Kakšen dogodek praznujeva danes, da je jelen že za kosilo tako prazničen? Omaka, polenta, jurčki, sadeži, espuma, vse je le iz gozda, toda vsak dan kot je v Tednu restavracij le dvakrat letno … Tega v furmanski gostilni ne pričakuješ, toda, ali ni prav to zgodba, ki jo pričakuješ, ko pri Repolusku pogledaš skozi okno in ti sonce razsvetli pohorski razgled, ki ga je ponoči prvič pobelil sneg?!

Rad Dobrojem priporoča

Quote

Ko Repolusk že konča z malicami, chef Janez šele začne … To pomeni, da je Repolusk furmanska gostilna le dopoldan, kar tistim, ki se tukaj stalno vozijo mimo, zadošča. Sicer pa je to gostilna ob cesti s chefom, ki nima vil in grabelj na steni, ima pa za stoletnimi, težkimi, lesenimi, lepo obnovljenimi vhodnimi vrati zato na finih pogrinjkih najboljši pohorski pisker in najbolj ambiciozno vaško kosilo, za daljši postanek pa še degustacijo mislinjskih okusov.

Posebnost Repoluska so tudi brezglutenske jedi, ki so lahko enako okusne in kakovostne, pripravljene pa so s 100 % garancijo samega chefa: brez glutena, na popolnoma čistih površinah, brez kontaminacije in z izobraženim kadrom.


Jedilni list

Degustacijski meni

5 hodov

45 €

Vinska spremljava

20 €


Vinski list

Repoluskove ambiciozne jedi ne ostanejo žejne. Vinska spremljava je boljša kot v obcestnih gostilnah; 40+ etiket je iz vseh slovenskih vinskih dežel, s prevlado Štajercev, a tudi s pokušino iz Francije, Španije in Čila, saj so vsa vina tudi na kozarec; domači sokovi lastne pridelave, kmetije Rebernik in sadjarstva Trstenjak.


Prostor

Repolusk je obcestna gostilna, zato je potrebno za hišo, kjer so prijetna lesena terasa, velik vrt, dolge njive in Repoluskova svatbena trata z romantičnim ribnikom. Ker je vaška gostilna, se v njej vedno dogaja, od rojstva do poroke in še naprej, za vsako obletnico in vsak sezonski degustacijski meni. V Repolusku je za vse dovolj prostora in belih stolov.


Posebnosti

Furmanska gostilna od 1917. leta
brezglutenske jedi