LALU bistro

bistronomija po celjsko in Pavčnikovo

Trg celjskih knezov 3, Celje, Slovenija
Rad dobro jem
Izvirno in kreativno
Urbano in živahno
Vino in hrana
Svet je majhen
Marko Herič
Chef
Damjan Čulk
Chef

Bistro(nomija) za sledilce

Rad dobro ješ? Torej jej v Pavusu na gradu Laško! Nimaš vsak dan toliko časa? Torej vsak teden obišči vsaj eno od najboljših slovenskih restavracij! Nimaš toliko denarja, radovednosti, niti časa? Torej vsaj mesečno! Predaleč, ne poznaš, ne znaš? Potem ti pa ni pomoči … Rad dobro jem je še ena tvoja neizpolnjena želja!

Še dobro, da se Pavusov chef Marko Pavčnik s tem ne strinja. Če želiš jesti dobro, potem ni nujno, da vsak dan ješ najboljše, vrhunsko, najdražje, najdlje, zelo dolgo in le po njegovo. Njegova (in Katjina) rešitev se imenuje LALU, zato se celjska definicija bistroja glasi: ”Toplo okolje, dobra hrana, preprosta, sproščena postrežba in velik izbor odličnih vin.”

Ker je bil laški kulinarični graščak med prvimi vrhunskimi chefi, ki je pri nas poskusil s preprostejšo inačico na dodatni lokaciji, a se je z Lalujem med zadnjimi našimi najboljšimi pridružil trendu dveh gostiln, razlog za obisk celjskega bistroja s starim lesenim stropom in novim bistronomskim konceptom ne sme biti le radovednost – kakšen je chefov navdih in kje se skriva pribor. LALU je, namreč, bistro za sledilce!

Vse, kar je ”dobro, sezonsko in po navdihu, pa naj bo azijsko, francosko, slovensko ali italijansko”, je gastronomski koncept, ki ne more spodleteti. Pa ne le zato, ker se lahko sproti prilagaja in bo tudi Lalu ob vašem obisku zagotovo vsaj malo drugačen, kot je bil ob našem. Lalu je predvsem rešitelj naših težav!

Zato, ker ves čas iščemo stare gostilne, a radi bi bili ves čas mladi. Zato, ker hočemo vedno nekaj novega, a samo tisto, kar poznamo. Zato, ker hočemo chefovske jedi, a nočemo finih manir. Zato, ker nimamo časa, a želimo jesti počasi. Zato, ker nismo lačni, a želimo čim več jedi. Zato, ker smo prišli le na klepet, a najraje govorimo polnih ust. Zato, ker smo Celjani, a nimamo kam; ker smo v Celju, a ne vemo kam. Zato, ker radi dobro jemo, a le mimojede!

Zato je Lalu za sledilce, ker je ”le” bistro za vsak dan, in ker bodo Marku Pavčniku zagotovo sledili še tisti slovenski najboljši chefi, ki imajo ”šele” eno znano gostilno.


Fotozgodba

Obisk 2022


Rad Dobrojem priporoča

Quote

LALU ni zamenjava za fine dining in chefovska pravila. Lalu ni izgovor, da nimamo časa, volje, obletnice, regresa. Lalu ni Pavusov ostanek in Pavčnikov nadomestek. LALU je bistro sredi mesta, ki ima sicer znanega chefa, več vin kot piv in piščanca polnjenega z gosjimi jetri, toda vanj niste prišli zaradi vsega tega. Prišli ste le zato, ker je blizu, sredi mesta, lepo, mladostno, sproščeno; ker so soparjene štručke njujorške, cvetača laška, lardo Cigojev, govorica pa célska.


Vinski list

V bistromaniji so bila vina bela in rdeča, v bistronomiji pa morajo biti vseh barv, stilov, cen in vinarskih zgodb. LALU to spoštuje z vinsko karto (50+ etiket), ki na kozarec ponuja razpon od šampanjca do svežih, zorjenih in maceriranih slovenskih vin, v buteljkah pa od 20 do 100 evrov. Za vsakogar in za vse jedi.


Prostor

Mize za dva so za za delit in družit hkrati, saj se v majhnem lokalu z visokimi okni in stenami, v kombinaciji starega lesa in modernega železa, brez prtov, a z obveznim pogrinjkom, vsi poznajo, družijo in šepetajo.


Posebnosti

Pavus – Grad Laško