Landerik

napredna gastronomija v najbolj oblegani peš coni

Stari trg 11, Ljubljana, Slovenija
Rad dobro jem
Izvirno in kreativno
Urbano in živahno

Kdo je Landerik?

Ne le kdo, temveč tudi kaj je Landerik?! Je, namreč, v najbolj turistično oblegani slovenski peš coni, kjer sprehajalci z vseh koncev sveta iščejo porcije in gnečo, on pa jim ponuja le slovensko in celo za srčke!

Landerik zveni zgodovinsko, vendar je fantazijsko ime. Nima zveze z zgodovino, a da veliko na tradicijo. Nastal je zaradi turizma, vendar ni namenjen množičnemu turizmu. Naredilo ga je brcanje, a je ustvarjen z glavo. Landerik je nogometašev, vendar ni kafič, pa tudi ne nogometni bistro.

Landerik je v stari Ljubljani, vendar dela iz Ljubljane novo mesto. Je na Starem trgu, vendar ne gleda ne levo, ne desno. Landerik je za turiste, vendar morajo zaradi njega Ljubljančani spet v mesto.

Landerik je v peš coni, iz katere pa te popelje po vsej Sloveniji. Je mestni lokal, vendar se oskrbuje na vasi. Landerik ima natakarje v metuljčkih, vendar ni fini lokal. Ima skupno mizo, a je intimna restavracija. Ima majhne mize, vendar za veliko jedi. Landerik ima fino hrano, vendar ni fine dining.

Landerik je od jutra do poznega večera, vendar v njem ni nihče zaspan. Ima zajtrk za turiste, a bi takšen zajtrk potrebovali mi (in) že doma. Ima najboljše hišne testenine, vendar to sploh ni gostilna(le) za pašte. Ima poceni kosila, vendar s priželjcem in v hodih. In ima dolge večerje, a te niso dolgočasne.

Landerik je le gostilna, vendar v njem ob chefu Izidorju Kržišniku spoznaš še Cankarja, Prešerna, kralja Matjaža, Kekca, Martina Krpana, babico in nono, se naučiš Zdravljico ter prebereš Krst pri Savici in Na klancu.


Fotozgodba

Obisk 2019


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Landerik je slovenska kulinarična tradicija, ki je je sicer polna vsa (stara) Ljubljana, vendar Landerikova ni obtičala v preteklosti, zato je dokaz, da je Slovenija že in res gastronomska regija.


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

4 hodi

48 €

5 hodov

55 €

7 hodov

70 €

9 hodov

90 €

11 hodov

110 €

3 hodi v času kosila

22 €


Vinski list

sommelier: Amir Krcić

Le slovenska vina, vseh treh dežel, a dve tretjini primorskih; na kozarec tudi nekaj starejših letnikov; zanimiv izbor (88 etiket) znanih in manj znanih vinarjev; 63 vin na kozarec in 18 vin na coravin; vinar tedna


Prostor

ulica ter podolgovata notranjost, razdeljena na dva dela, kombinacije lesa, hladno valjane pločevine, ploščic teracota in tapeciranih klopi


Posebnosti

Michelin Plate