Ošterija Žogica
sukenski regut in drugo lokalno žoganje
- ponedeljek - nedelja 11.00 - 22.00
- T: +386 5 300 5240
- E: infozogica@gmail.com
- www.sesezogica.si
Matej Vodan
Gostilniška sproščenost
K solkanski elektrarni je enega pripeljala cesta, drugega tenis ali odbojka, tretjega Soča, četrtega most, petega Solkan, šestega Gorica, ena in druga, sedmega Brda, naša in njihova, osmega kolo in devetega šofer … Toda vseh deset je prišlo zaradi lakote! To pa pomeni, da so vse drugo le izgovori, saj je pravi razlog Žogica!
Žogica, namreč, zna s svojimi gosti. Ve, da imajo radi ta zbirateljski nered starin, to gnečo miz, ki so nalašč postrani, to kuhinjo, v katero se vidi ravno zato, ker se v njej tako hiti, to gostoljubje v črnem, ki ve, kaj boš, še preden naročiš, ta koncert hrupa in trušča, na katerem igra kakofonija trkanja kozarcev, škripanja stolov, rožljanja pribora in mlaskanja gostov, to vzdušje gostilniške sproščenosti, ki s preživelostjo dokazuje priljubljenost in zato pusti vse drugo pred vrati.
Zato, če se vam je na začetku zdelo, da je en gost manjkal, ste to Vi! Obvezno pridite, ko na začetku vsakega leta pordeči avtohtoni solkanski radič, ki je najboljši in najdražji med vsemi zimskimi solatami. Za sukenski regut, ki se čez mejo imenuje goriška roža ali vrtnica, je ta stara lesena veranda s šotorsko teraso ob Soči največji specialist! Saj potem se boste vrnili še med letom, ko bo Žogica, ki ve, kje je doma, kdo so njeni sosedi, kaj je tukajšnji ponos, in kdaj se tukaj dobro je, pod strop obesila še druge sezonske zanimivosti.
Izkušnja zadnjega obiska
Rad Dobrojem priporoča

V Žogici ne naročajte le z mize! Resda vam na njej hitro in praktično pogrnejo s ponudbo za ”vse ljubitelje gurmanskih steakov, domačih testenin, pa tudi navdušence nad morsko hrano ter še največje sladkosnede med vami,” ter dodajo za celo hrbtno stran pizz iz krušne peči. Toda, ozrite se še navzgor, ker tam vam z luči nekaj boljšega visi.
Jedilni list
Sezonski - 5 hodov
48 €
Vinski list
To sicer niso ‘skoraj neomejene možnosti izbire’, toda saj Žogica ni vinoteka in Mario Šeše je žal že zaprt. Vseeno: 20 vin na kozarec in primorske buteljske ‘z globljo zgodbo’.
Prostor
Domačini in Italijani, družine in poslovneži, pivci in hitrojedci, lačni in kramljajoči, vsi na kupu, v treh domačnih izbah, tesno drug ob drugem, v kakofoniji pogovorov ob mizah in ukazov v kuhinji, z vselej čakajočimi na ravno tvojo mizo. V leseni verandi sicer ni po muzejskih in etnografskih pravilih, toda Žogica je zelo blizu preprosti slovenski predstavi, kako je bilo v gostilni nekoč.
Posebnosti
Solkanski radič