Posestvo Gjerkeš

zrelost v vinski kleti in mladostna vrhunskost v kuhinji

Chef:Rok Smonkar

Rok Smonkar
Chef

Mladost in zrelost vinske kleti

Najbližje je čez Avstrijo. Glavne ceste ni. Čisto možno je, da zaideš. In tam zagotovo še nisi bil. A Goričko je krajinski park in naravni biser, ki sploh ni daleč od uhojenih poti. Do zdaj se nam je le zdelo tako. Zato bo poslej drugače. Posestvo Gjerkeš je novi kulinarični cilj! Degustacija ustvarjalnosti in znanja mlade ekipe, v kuhinji Roka Smonkarja in med gosti ter med vini Matica Gjerkeša!

Napihnjen kruhov hrustek s kremo fermentirane buče. Prekmurski profiterol z ajdovo kašo, jetrno pašteto in jurko. Krompirjeva tortilja s fermentiranim grahom in kislim zeljem. Miza je polna grižljajev, ki niso le lepi: izvedba je filigranska in predstavlja kuharsko mojstrstvo; ideje so pestre in ponujajo sezono, lokalnost, užitek; sestavine so v ospredju in najavljajo nadaljevanje. Mladi chef in njegova ekipa se predstavijo z znanjem in resnostjo, ter predstavijo zgodbo, ki je nagrada izleta na Goričko. Če ne bi bili tako mladi, bi mislil, da so ”nori” … Tako pa prav zato veš, da jim bo uspelo!

Od postrvi ne ostanejo niti luske, tudi s pomočjo laškega rizlinga. Njoki iz rdeče pese so polnjeni s hrenovo kremo, da se v ustih nagajivo in pikantno razpočijo. Da ne pozabiš, da ti kuha ”mularija”, pri hrustljavem piščancu ne veš, je bilo prej jajce ali kura. Ob govejem fileju, ki ga je užitek rezati, žvečiti, gristi in požirati, saj mu kuhanje v maščobi še nadgradi konsistenco in okrepi prvinski okus, je vse prav, od lokalnih kostanjev do zero waste pora, od ene jedi na več krožnikih do izbranih tehnik za vsako posamezno sestavino.

Mladostne goričke, Gjerkeševe in Smonkarjeve fine jedi so kratke in jedrnate, majhne in učinkovite, preproste in z(a)vite, z zgodbo, ki pa ne leporeči. Ko ne moreš več, moraš, saj zato si prišel, da na Goričkem spoznaš novo, drugačno in vrhunsko doživetje vinske pokušine z degustacijo kuharske prihodnosti. Na kremi zimzelenega brina je skorjica iz grozdnih tropin. Mladi chef jo prelije s hišnim ginom in prižge odobravanje svojih radovednih gostov.

Rad Dobrojem priporoča

Quote

Mladost v kuhinji, zrelost v vinski kleti in vrhunsko kulinarično doživetje v krajinskem parku Goričko! Fine dining v vinski kleti. Vrhunska kulinarika na deželi. Kulinarične počitnice na Goričkem. Chefovsko z vini in Gjerkeševa vina z degustacijskim menijem. Vinska klet privablja vinoljube, Goričko privablja izletnike, turizem na vinarskem posestvu privablja z udobjem. To je drzna, ker je vrhunska, kulinarična zgodba, ki se v vse to odlično vključuje!


Jedilni list

Degustacijski meni

5 hodov

65 €

Vinska spremljava (5 kozarcev)

25 € do 35 €

7 hodov

85 €

Vinska spremljava (7 kozarcev)

35 € do 45 €

9 hodov

105 €

Vinska spremljava (9 kozarcev)

55 €


Vinski list

zrelost v vinski kleti in vrhunsko kulinarično doživetje v krajinskem parku Goričko. Sommelier Matic Gjerkeš.


Prostor

Ko že misliš, da si se izgubil, te osreči velik napis. Betonska klet je opora moderni arhitekturi, ki s prostorne terase vabi na počitek nad vinogradom in skozi velika okna razkriva elegantno notranjost. V veliki jedilnici najprej pomisliš na ples, a elegantni pogrinjki, udobni fotelji in velike mize ne pustijo dvoma – tukaj se fino je.


Posebnosti

Vinska klet Gjerkeš, prenočišča (7 sob)