Pri Kovačniku

sodobno-domača pohorska kuhinja

Planica 9, Planica, Slovenija
Rad dobro jem
Domače in naše
Tradicija in sodobnost
Izlet in doživetje
Kmetije in domačije
Zelenjava je zdrava
Topla postelja
Angelca Štern
Chef

Kot na gostiji

Vrata v kuhinjo so vedno odprta, da se vidi in duha. V jedilnici je polno, staro in mlado, veselo in glasno. Tukaj se vsi poznajo, saj se otroci skupaj igrajo, starši pa družno mlaskajo. V izbi ob peči je skrbno pogrnjeno. Vse je tako domačno, a hkrati je prtiček lepši kot na gostiji, pribora je več kot marsikje v dolini in aperitiv je obvezen, saj pladenj vabeče ponuja, žajbljev liker, smrekove vršičke, borovničke in še metin sok.

Toliko časa je že minilo, ko smo bili nazadnje na Planici nad Framom? A na pohorski kmetiji Pri Kovačniku se na srečo ni veliko spremenilo! Še vedno je enako (dobro), ker to je najboljše, kar se ti lahko ob ponovnem obisku na kmetiji zgodi. Seveda, sin že toči vina, zajčki so se še bolj razmnožili krožniki so še lepši, jedi še bolj ambiciozne, ponudba še bolj dodelana, a zato ni parkirišče nič večje, le za obisk je potrebno malo prej poklicati.

Narezek je prava holcarska južna, na kosilo so vabljeni tudi vegetarijanci in celo vegani, koline so hišna posebnost, vedno so pohorski pisker, gobova juha z ajdovimi žganci, golaž s polento, da pa vam do prihodnjič ne bi bilo preveč dolgčas po Planici, je za domov za poln prtljažnik.

Potem so hišni kruh iz krušne peči in rženko, ki je z drožmi. Zraven so na leseni deski zaseka, jetrna pašteta, bučni namaz, zeliščna skuta, domača salama, pohorska bunka in mladi sir. Pa je šele pozdrav, toda iz kuhinje, ozimnice, hleva, s kmetije in domačije. Tako se vošči: ”Dobrodošli!”

No, zdaj pa res lahko začnemo!


Fotozgodba

Obisk 2018


Rad Dobrojem priporoča

Quote

V Šternovi hrani, steklenicah, ozimnici, domačih zdravilih in pohorskem zraku je vse to, kar raste na Kovačnikovem zeliščnem vrtu: angelika, jagodnjak, drobnjak, luštrek, komarček, rabarbara, citronka, smilj, abrašica, sivka, zlata rozga, slez, hermelika … in še 50 drugih zeli. Zato je to prava (in) domača (pohorska) hrana!


Jedilni list

Kosilo "Pri Kovačniku"

27 €


Vinski list

”Mi nismo vinogradniki, smo previsoko,” je opravičilo, ki na turistični kmetiji pove več o njihovi ponudbi hrane kot o založenosti vinske kleti. Vseeno pa ponudba ni le za žejo, so tudi buteljke in tudi na kozarec. Vinarji Greif, Črnko, Skuber, Frešer, Mulec, Gönc.


Prostor

ob topli kmečki peči je prostora za manjšo družbo, v veliki jedilnici pa za večjo: poleti je pred hišo najlepše pod brajdo


Posebnosti

domači sokovi, marmelade, čaji in suhomesnati izdelki; 4 sobe