Restavracija Gredič

jedi, ki spremljajo najboljša slovenska vina

Ceglo 9, Dobrovo v Brdih, Slovenija
Rad vrhunsko jem
Tradicija in sodobnost
Izvirno in kreativno
Izlet in doživetje
Morje in reke
Vino in hrana
Topla postelja
Valerio Lutman
Chef

Žlahtna zgodba sredi Brd

Mehurčki rebule so v žlahtni steklenici, ki je zorela v najlepši kleti Brd, kozarci imajo kot dih tanke peclje, oblazinjeni stoli pastelno-sinjih barv so široko-udobni, mize so do tal nabrano pogrnjene, maslo je v belem porcelanu, ob vinogradniško-breskovi barvi flamingovega cveta, ambiciozna kuharska ekipa pa se zaveda svojega poslanstva – spremljati vsa ta vina. Za žlahtno zgodbo sredi Brd ni dovolj le večerjati sredi vinogradov, temveč po obisku najboljših slovenskih vin v kleti še prenočiti v gradiču, sploh pa ne le gledati (televizije), temveč Gredičevo zgodbo tudi doživeti.

Novi Gredičev chef, ki se je kot sous kalil ob prejšnjem, sicer manj riše po velikih krožnikih in uporablja manj živih barv, ki so, priznajmo, poživile ”samo grozdje, kamor seže razgled”, vendar ohranja briški gradič v vrhunski kulinarični ligi. Prav tako je namreč treba priznati, da tisto, kar se iz tega grozdja hladi v veliki Gredičevi kleti ne potrebuje poživitve. Potrebuje le spremljavo!

Ker Gredičeve/Lutmanove jedi ne spremljajo le lastnikovih/Medotovih vin, se zavedajo, da se vinska raznovrstnost okusi šele v ustih. Kar ima le tri (do štiri) barve, pravo pestrost prizna šele v pookusu, zato se tudi Lutman trudi manj z oblikami in bolj z nadokusom. Pri pokrovači mu to uspeva z marmelado (iz paradižnika), pri tatarcu s kremo z okusom morja (sardonov), pri rižotah nasploh (s pikami na i-jih), pri morski žabi z omako (iz kislega mleka), pri mesni ribici pa z (zelenjavnimi) prilogami. Je, skratka, zanimivo. Še posebej, ker je to ”le” spremljava vinom z morda najlepše slovenske vinske restavracijske kleti.

Medotova Restavracija Gredič v Ceglu predstavlja žlahtnost vinskih Brd.


Fotozgodba

Obisk 2020


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Restavracija za prenočit. Za vikend v Brdih, za obisk slavnih vinskih sosedov na tej in oni strani, za aperitiv na dnu okroglih stopnic, za najdaljšo mizo v najbolj polni kleti, za pozno večerjo in še bolj pozen zajtrk, za posebne goste in za posebne priložnosti.


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

5 hodov

50 €

Pogrinjek

3 €


Vinski list

sommelier: Aleks Mavrič
število vinskih etiket: 700+


Prostor

minimalistična jedilnica z bogatim razgledom s terase na vinograde na slovenski in italijanski strani


Posebnosti

Michelin Plate
hotel, 7 sob, vinoteka
penine Medot