Restavracija GT19
18 gostov in chef na Glavnem trgu 19
- sreda - četrtek 10.00 - 14.00
- petek - sobota 10.00 - 14.00 / 18.00 - 22.00
- nedelja 10.00 - 14.00
- ponedeljek - torek zaprto
- T: +386 51 331 919
- E: rezervacije@gt19.si
- www.gt19.si

Jure Dretnik
Levi devžej
”Teta, tu je še en devžej,” je rekel bosonogi Nacej v pripovedi Prežihovega Voranca. Ta najlepša koroška črtica je takrat 21-letnega diplomanta mariborske VSGT navdahnila, da je 2019 za tekmovanje European Young Chef Award ustvaril Mal’co koroških koscev. Uvrstil se je v finale, v katerem je na grškem Rodosu osvojil drugo mesto. Od Prežihovega Voranca je izraz levi devžej postal sinonim za Koroško – za pozabljen, skrit, levi slovenski žep … Zato je Jure Dretnik rekel: ”Koroška ni ravno znana po dobri kulinariki, prav to pa je zame izziv!” In je na Glavnem trgu 19 v Slovenj Gradcu odprl GT19, v katerem iz praznega levega devžeja vabi v desni žep, poln njegovih novo-koroških dobrot.
Če se srna pričakovano topi v ustih in jo bogata omaka s smrekovimi iglicami pri tem strukturno podpira, je presenečenje solata iz mikro zelišč in divjih zeli, začinjena s kisom iz sliv, zaradi preprostosti in učinkovitosti, pire marmeladno pečene slive, brez sladkorja, a s slanostjo in pekočino, pa zaradi veliko globine z malo površine. Jedi mladega chefa so tako zrele, da moraš pri vsaki poškiliti na avtorjev emšo. Letnik 1998!
Z GT19 so se vloge zamenjale. Ne le, da je sin chef, oče pa mu pomaga. Tudi gostje so se zamenjali. Koroška že nekaj let ni več kulinarično nerazvita, na Glavnem trgu v Slovenj Gradcu pa je zdaj dobila še zadnji dokaz, da hitre ceste nujno ne potrebujejo le Korošci, ampak cela Slovenija.
Rad Dobrojem priporoča

Ta chef je še premlad, da že toliko zna … Zato, ker si toliko upa! Ne bojte se, torej, še vi, presenetiti, prepustiti, začutiti. Začne se z mežerli, konča pa s kvočevimi nudlni, vmes pa, ravno zato, ker je mlad, je takšna slikanica idej, znanja, tehnik in, predvsem, koroških posebnosti, ki se s chefovo odvisnostjo od perfekcije in ljubeznijo do vseh mogočih oblik kvašenja, vrenja in vretja, spreminjajo v doživetja, da je hrabrost, chefa in gostov, v užitek. Toda, zaenkrat, le v petek in soboto zvečer, in le za največ 18 radovednih jedcev. Sicer pa je GT19 (tudi) učni center, v majhni, a dobro opremljeni kuhinji za mlade kuharske nadebudneže, da se kalijo ob talentiranem in drznem mladeniču, ter v majhni, a svetovljanski jedilnici za slovenjegraške jedce, da ob nedeljah spoznajo zajtrk, ki traja čez kosilo, od srede do sobote dopoldan malo drugačne malice in popoldan malo boljša poslovna kosila.
Jedilni list
4 hodi
45 €
6 hodov
65 €
Vinski list
60 vinskih etiket in brezalkoholna spremljava s chefovimi napitki, brez trgovinskih etiket
Prostor
pod starimi oboki glavnega mestnega trga je čez dan puristično-moderno, zvečer pa z lanenimi pogrinjki čisto-elegantno