Restavracija Lipa

morsko ali mesno, pod lipo ali v vinski kleti

Chef: Zorka Perkolič

Zorka Perkolič
Chef

Lipov list za gostoljubje

Zagrizi v kos pehtranove potice pri zajtrku. Poslušaj cmokanje gostov, ki se z lepimi avtomobili opoldne pripeljejo pod lipo. Vprašaj avstrijske sosede, zakaj ne hodijo več v Italijo na kosilo. Odgovori le morsko ali mesno, ko za večerjo izbereš meni, ki se bo končal v gorenjski vinski kleti. Ker potem ti bodo za domov zavili še orehovo potico!

Kakšna sreča za Kranjsko Goro, da vaške lipe, ki je bila stoletja središče slovenske vasi, ni na sprehajalni promenadi. Tako pa se pod njo na nekdanji železniški postaji, dovolj stran od turističnega vrveža, smučarjem ni potrebno prehranjevati le na plaži, kolesarjem le v pravljicah in izletnikom le z lignji!

Seveda, tudi Lipa ima lignje. Brez njih se v edini slovenski turistično-alpski vasici, v kateri se v sezoni rekreirajo morski turisti, izven nje pa jo obiskujejo avstrijski sosedje, ne da preživeti. Le da imajo Lipini lignji vinsko klet, odlično postrežbo, prekaljeno chefinjo, nadebudnega chefa in degustacijski meni.

Ne dokazuje, torej, Lipa le lignjem, da so lahko drugačni, temveč tudi Kranjski Gori, da je tudi turizem lahko drugačen – butičen, iskren, pristen, gostoljuben, z nasmehom in srcem, skratka!

Obisk 2020


Rad Dobrojem priporoča

Quote

V Lipo ne greš zaradi srčkov (radovednosti), temveč zaradi nasmeha (pričakovanja). Na dopust greš, namreč, zaradi Kranjske Gore, a ceniš lepo, fino, udobno, prijazno, domače, družinsko. Na kosilo greš zaradi lakote, a ti je pomembno, kako te pozdravijo, posedejo, postrežejo. Na večerjo greš zaradi penziona, a rad dobro ješ. V Lipo greš na lignje, a si raje izbereš morski ali mesni meni, ker po njem te popeljejo še v vinsko klet!


Jedilni list

Degustacijski meni

4 hodi + obisk vinske kleti

45 €


Vinski list

sommelier Bojan Railič, 250 vinskih etiket
Če te na Gorenjskem po večerji odpeljejo še v klet, ti ponudijo sadjevec. Zato je Lipina vinska klet z zavidljivo zbirko vin in etiket prava posebnost. Primorci so sicer v veliki premoči, toda to ni zbirka slučajno nabranih vin, temveč izbor slovenske vinske kakovosti, ki obeta, da je potrebno ob vsakem novem obisku znova v klet.


Prostor

Zimski vrt je dovolj atraktiven, da pritegne, vrt je dovolj pod lipo, da je tradicionalen, eni pogrinjki so dovolj preprosti, da so za lignje, drugi dovolj elegantni, da ni gneče. Predvsem pa največ pomeni, da se povsod vidi skrb, za majhne podrobnosti, za šopek na mizi, napis na steni, pozdrav v sobi.


Posebnosti

hotel z 11 sobami