Restavracija Sedem
mladostna ustvarjalnost na fini način
- torek - sreda 11.00 - 16.00
- četrtek - sobota 11.00 - 22.00
- nedelja- ponedeljek zaprto
- T: +386 2 621 1412
- E: restavracija@sedem.si
- www.sedem.si

Sebastjan Plevčak
Sedem kot sedmica
Na ajdovi pokovki hrustljavost miniaturne skulpture z okusi graha, paprike in limone, na leseni rešetki zeliščna polenta z zelenjavnim pregrinjalom, na sezamu soparjena štručka z brezmesno sredico, v jajčni lupini topel rumenjak in pečena paprika po babičinem spominu … Dandanes, ko je vse na hitro, na pol, čim ceneje, iz papirja, brez okusa in le praktično, je kot praznik, ko vstopiš v Sedem, kjer te že pri vratih pozdravijo in slečejo, te odpeljejo do mize, ti umaknejo stol in ti dajo v roke tako težko vinsko karto, da si srečen, ker so stoli tako udobni, mize fino pogrnjene, sam pa tudi nisi v kratkih hlačah. Sedem ima slog restavracije, ki ni učilnica, ker ni vsako leto drugačna, a vseeno je tudi učilnica, ker tudi nas, goste, uči, da hrana ni le prehrana, prehranjevanje pa ni le grizenje. V Sedem se, skratka, počutiš kot v fini restavraciji, kakršne sicer niso več po zadnji (bistro-hitri) modi, a jih ravno zaradi tega tako potrebujemo. Za Maribor je zato Sedem kot loto sedmica! (V)plačaš manj, dobiš pa več(krat).
Za kosilo si v Cafovi, skupaj z učitelji na malici, poslovneži pri delu, Mariborčani na kosilu, turisti na sprehodu. Vse to – porcelan za na žlico, hodi za hitro kosilo, črni metuljček za maȋtreja in snežno bela oprava za chefa – pa ni tako kot v Mariboru, temveč kot v velemestu!
Večerja, ko se šolska kuhinja spremeni v največjo kulinarično ”televizijo” v mestu, zato izziva pogumne. Sedem degustacijskih hodov tistim, ki se pustijo presenetiti, ponuja takšno odličnost ambienta, strežbe in razmerja kakovosti ter cene, da je Sedem najboljša restavracija v mestu, do katere se da iz centra kar peš, kar pa ne velja le za Mariborčane, temveč tudi za Ljubljančane, Gradčane, Zagrebčane … Takšno šolsko restavracijo, v kateri se ne učijo le študenti, temveč tudi njihovi gosti, bi moralo imeti vsako mesto. Maribor, ki marsičesa nima, jo ima!
Rad Dobrojem priporoča

Ali ste dovolj pogumni? Pustite se presenetiti! Sedem ima takšno razmerje kakovosti in cene, da morajo vsi peš do Cafove! Mariborčani, da se vsak med njimi vsaj enkrat letno na degustaciji sedmih hodov odličnosti prepusti študentom, ki želijo biti najboljši pri svojem delu. Dobrojedci (od povsod), da se prepustijo chefu in šolsko restavracijo primerjajo s pravimi, a zato le najboljšimi v Sloveniji. Turisti, da na kratkem obisku v Mariboru prepustijo v svoj nepozabni spomin tudi okus po skutnih štrukljih, ker niso le domači kot povsod, temveč so v duhu sodobnih okusov domiselno preoblikovani v eno od Sedem ”čudes”.
Jedilni list
5 hodov
62 €
6 hodov
70 €
7 hodov
79 €
Vinski list
Vinska karta je težka, pa ne le zaradi doge, ki jo spenja. Težka je zaradi vsebine 170 etiket, med katerimi je, seveda, največ lokalnih, štajerskih, podravskih vin.
Sommelier: Leon Marinič; hišni vinar: Puklavec Family Wines
Prostor
vstop z ulice v moderno restavracijo s stekleno kuhinjo; majhen kavarniški del in urbani atrij
Posebnosti
Michelin priporočilo
moderno opremljena VSGT, Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem