Restavracija Strelec

svetovljansko in grajsko Igorja Jagodica

Grajska planota 1, Ljubljana, Slovenija

Visoka kuhinja iz Stolpa strelcev

Za izlet med svetovljanske kuharske trike in sestavine pojočih imen razgledanega kuharskega chefa, ki se tika z najboljšimi sestavinami in dovršeno obvlada najsodobnejše kuharske tehnike, je potrebno le z vzpenjačo na Grad. Ljubljana, ki jo polno urbanih turistov z vsega sveta na obeh bregovih Ljubljanice, oživljene in osvetljene pod njenimi starimi mostovi, prav beseda svetovljansko najboljše opiše, si takšnega Strelca nad svojimi strehami tudi zasluži. Vrhunska restavracija za najlepši pogled na – kot hvali župan – najlepše mesto.

Chef Igor Jagodic ima rad dišeče oblike, iz katerih ustvarjalno gradi kombinacije okusov, ki se ne omejujejo s tradicijo, temveč se zgledujejo po globalnosti ljubljanskih in grajskih gostov. Visoka kuhinja visoko nad mestom.

Tudi prostor naredi vtis. Okrogla oblika, čudovit pogled na Ljubljano skozi okenske line, okrogle stopnice, počasno dvigalo, dolg spust do posvečenega prostora, pogled skozi tla v vinoteko, poletje na grajskem obzidju, stenske poslikave v Stolpu strelcev (Boris Kobe in Marij Pregelj), posebej izdelane mize in stoli iz najbolj finega lesa in chef, ki si je pred tem na Bledu (Grand hotel Toplice, Vila Bled) naredil ime in ugled enega najboljših slovenskih kuharjev.

Prepoznavnemu slogu, ki ljubi barve in teksture, ki pozna sodobne tehnike in kombinira oblike ter elemente, ostaja Igor Jagodic zvest. Mojster kuharskih tehnik v ”slaščičarske” miniature nadgrajuje preprostost slovenske kuhinje in jo začinja še z etnološko zgodbo ljubljanske meščanske tradicije. Njegove jedi se ves čas spreminjajo, toda slog ostaja ves čas prepoznavno enak. Kot v tartarju Piranskega brancina, ki je značilna chefova jed. Prepoznavna po krožniku in postavitvi na njem, po kombinaciji sestavin, različnosti tekstur in v preciznosti dodelave, ki ne priznava površnosti ali bližnjic. Odlično je, ker/ko se vse ujema: hrustljavost s topljenjem, slano s kislim, okroglo z mazavim, sušeno s pečenim, hladno s toplim … Za Igorjeve kombinacije si je potrebno vzeti čas, najprej chef z ekipo v kuhinji, nato gost z raziskovanjem in razmišljanjem pri mizi.


Fotozgodba

Obisk 2017


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Chef Igor Jagodic ustvarja s prepoznavno-estetskim slogom dovršene jedi, polne podrobnosti, barv in svežine. V njegovi kreativni kuhinji je vsaka jed drugačna od navad in običajev, zato Strelec zadane vse tiste, ki v vsakem glavnem mestu potrebujejo porcijo vrhunskega kulinaričnega doživetja.


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

3 krožniki (samo v času kosila)

32 €

5 krožnikov

57 €

7 krožnikov

73 €

9 krožnikov

87 €

Pogrinjek

3 €

Hladna predjed Chef Hat

Opečena in marinirana govedina, krema inčunov, vložen, ocvrt in surov topinambur ali papeževa repica, šalotka v staranem kisu, lešniki, lešnikova majoneza

16 €

Brancin, daši iz sladkega krompirja, vložen sladek krompir, grenivka, vložen navadni morski koprc

16 €

Topla predjed Chef Hat

Krema pečene cvetače, ocvrta cvetača, surova in okisana cvetača, rumenjak, drobtine z rjavim maslom in gomoljikami, majoneza z gomoljikami, gomoljika

16 €

Jakobova pokrovača, vampi, pak choi, vloženo rdeče zelje, pikantna klobasa (N’duja), rjavo maslo

17€

Glavna jed Chef Hat

Srna, rdeča pesa, divjačinska omaka s slanino, malino in rdečo peso, brezmesna slanina

28 €

Pokuhan file divje morske ribe, krompirjevi rezanci, smetanova omaka, piščančja koža, vložen in hrustljavo ocvrt ohrovt, kisla smetana

28 €

Sladica Chef Hat

Lešnikov cremè brûlée, lešnikovo olje s pomarančno lupino, hruška, sladoled topinamburja in hruške, topinambur

8 €

Na maslu popečen korenjev biskvit, korenje, mandarina,
mandarinin sorbet, sladoled kisle smetane in janeža, ngverjeva krema

8 €


Vinski list

sommelier: Erik Žabar
število vinskih etiket: 150


Prostor

atraktivna grajska restavracija okrogle oblike z najboljšimi mizami ob razglednih oknih


Posebnosti

Ljubljanski grad