TAbar
TA in Bar, lovec, ribič, nabiralec, vrtnar in varuh ognjišča
- Bar / ponedeljek -sobota 11.00 - 24.00
- Ta / petek - sobota 18.00 - 22.00
- nedelja zaprto
- T: +386 31 764 063
- www.tabar.si
Jakob Pintar
TA in Bar, doživetje in preživetje
TAbar ni eden, temveč sta dva, spodaj je Bar, na galeriji pa TA. Bar niso tapasi, temveč tabarsi, v že z Ribjega trga znanem trisu hrana-vino-družabnost. TA pa ni fine dining, ker je najbolj divja, surova in nefina večerja v Ljubljani, po kateri pa si najbolj raznežen.
TA je divji, ker je Center Rog kreativno središče, kjer si lahko vse izdelaš sam, TA Jakob Pintar pa to tako resno jemlje, da vse, kar potrebuje za TA-meni, ki mu v Ljubljani para ni, sam ulovi, v gozdu in reki, nabere, kjer divje raste, in pridela na svakovi domačiji. Le čebele na Rogovi strehi mu pri tem pomagajo.
TA je surov, ker Jakob Pintar tako dobro pazi na svoje ognjišče, da so njegove kuharske stvaritve tako pristne, iskrene in naravne, da je surovo jelenovo srce, ko je ovito v melono, najbolj nežen tatar, jeguljina drobovina najbolj žametna in bela omaka, od vsiljivca, ki mu na vrtu posmuka zelenjavo, pa ostane le lobanja, da ji chef na rogove nabode šopek zeli, s katerimi do dna pomažite pasto z ožganega strnišča.
In TA, brez skrbi, res ni fin, saj se skoraj vse poje kar z rokami, pa vseeno ne traja več kot dve uri in ne stane več kot …
Rad Dobrojem priporoča
Spodaj je Bar za preživetje; prostega, šolskega, službenega časa, za sprehod po nabrežju, za druženje s prijatelji, za mimogrede in mimojede, za kozarec naravnega vina, za majhno lakoto in za veliko okusa, za držanje za roke v kotu ali branje knjige iz knjižnice v Rogu, za opazovanje uličnega živžava, za hitro kosilo in dolgi večer.
Na galeriji pa je TA za doživetje! Zanj poskrbi strasten lovec, potrpežljiv ribič, spreten nabiralec, pameten kmet, skrben varuh ognjišča in, predvsem, izvrsten kuhar!
Jedilni list
TAMENU
95 €
Vinska spremljava
50 €
Vinski list
Doživetje Jakobovega lova, nabiranja, vrtnarjenja in čuvanja ognjišča spremljajo tudi podobno doživljajska vina in napitki, ki imajo lokalni ”lov” omejen na največ 150 km iz Ljubljane.
Prostor
Na galeriji so mize za dva kavarniško postrojene, ob zidu so mehke klopi, nasproti pa masivni grajski stoli. Vse je črno in temno, le majhni svetleči kvadri, ki se s pisanimi cvetnimi motivi spuščajo s stropa, ozko osvetljujejo chefovo scenografijo na lesenih, kovinskih, steklenih oporah jedi. Majhne luči in še manjša laserska pika, ki se lovi po industrijskem ambientu strojilnice kož iz 19. stoletja, so edini okraski, ki konkurirajo Pintarjevim kulinaričnim krasotam. Glasba iz Bara je za divji ples, ki se tako kot ”divja” vinska spremljava ujema z ulovljenimi jedmi s Pintarjevega ognjišča.
Posebnosti
Center Rog, kreativno središče, kjer si lahko vse izdelaš sam, ali pa se naučiš
član JRE Jeunes Restaurateurs