Vila Planinka

vrhunske domače jedi na naravni način

Zgornje Jezersko 67, Zgornje Jezersko, Slovenija
Rad vrhunsko jem
Domače in naše
Tradicija in sodobnost
Izvirno in kreativno
Izlet in doživetje
Zelenjava je zdrava
Vino in hrana
Topla postelja

Hrana za navdušenje

Čudil se boš! Da je po takšnih ovinkih, tako na koncu poti, tako lepa planota! Da je sredi tako majhne vasi tako lep hotel! Da je v tako novem hotelu toliko občudovanja tradicije in spoštovanja narave. Da je v takšnem razkošju toliko trajnostne ponižnosti in preproste skromnosti. Da je sredi vsega tega miru voda tako živa, sprehod tako živahen in počitek tako dejaven. A najbolj se boš čudil, ker ne bo ostalo le pri tem … Najlepše v Vili Planinki je, da ob vseh teh njenih in jezerskih lepotah še tako vrhunsko ješ!

Čeprav boš jedel le domače, le to, kar poznaš in imaš rad, le jedi iz svežih sestavin in z okoliških kmetij, le s pristnimi, iskrenimi in osnovnimi okusi, boš, namreč, užival tudi v chefovi ustvarjalnosti in someljejem poznavanju najboljših slovenskih – naravnih! – vin. Zato bo večerja v hotelu, ki je za užitek, hkrati za dušo in prepustitev!

Dokler pomočnik ni postal chef, se je zdelo, da je na planinskem zraku, v udobnem hotelu, in ob prijazni postrežbi pri hrani najbolj pomembno, da je gost sit in zadovoljen, saj se je sem prišel spočit, zato pričakuje tudi na krožniku predvsem udobje in varnost, brez presenečenj. Toda, ne, ni res, da je potrebno na dopustu le počivati! Mladi chef Blaž Derlink s svojimi scenosledi lokalnih sestavin dokazuje, da se mu lahko po celem dnevu aktivnega počitniškega uživanja za večerjo brez težav in naporov, z veseljem in pričakovanjem, prepustiš. Pa čeprav ti ne bo kuhal po tvoje, temveč ravno zato, ker kuha tako po svoje. Pa čeprav so topli ocvirki od mesarja štiri hiše dalje ob lubenici, ožgana postrv v pinjencu, medvedova zaseka v brancinu, štruklji v jezerskem dašiju … Ne čeprav, temveč ravno zato!

Res pa je, da za vse ni sam ”kriv”. Kulinaričnega uživanja v Vili Planinki ni brez vinskih nasvetov Marka Korena, ki tako uspešno druži svoje znanje o naravnih slovenskih vinih s chefovimi jedmi, da jutri ni dobro ostati le na zajtrku, temveč se je dobro nato udeležiti še Markovega vinskega tečaja, po njem pa v prtljažniku narediti vinom dovolj prostora za domov.


Fotozgodba

Obisk 2021

Fotozgodba

Obisk 2019

Preberite še


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Živimo prehitro. Delamo preveč. Priklopljeni smo non stop. In prepričani smo, da je tako naravno … A narava je tam, kjer je klima od ledenika, kjer se voda pije iz izvira, kjer se vrata odpirajo z železnim ključem in kjer luči ugasnejo pred trdnim spanjem! Ker potem mirno sanjaš o večernem doživetju v družbi chefa in njegovega vinskega pomočnika.


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

3 hodi (v času kosila)

39 €

4 hodi

56 €

4 hodi (veganski)

61 €

5 hodov

67 €

5 hodov (veganski)

73 €

7 hodov

89 €


Vinski list

Vinska ponudba (in zgodba) je poslastica Vile Planinke! Kdor v Vilo ne pride zaradi lepega čeveljca v najlepši sobi v tretjem nadstropju ali velikega chefa v majhni kuhinji v pritličju, bo moral priti zaradi povabila vrhunskega sommeliera na degustacijsko popotovanje po slovenskih vinskih regijah!
Somelje Marko Koren upravlja 250 etiket, tretjina vin je na kozarec, poudarek je na naravnih in oranžnih vinih.


Prostor

dnevna soba, jedilnica in zajtrkovalnica se prelivajo ena v drugo, s pomočjo okusa, lesa, svetlobe, glasbe, postrežbe, toplih materialov in razgleda


Posebnosti

Boutique Eco hotel (23 edinstvenih sob odraža njihov globok poklon naravi in kulturni dediščini Jezerskega)

Michelin priporočilo