Vila Podvin

Uroš Štefelin iz starih gorenjskih jedi ustvarja novo vrhunsko kuh'no

Mošnje 1, Radovljica, Slovenija
Rad vrhunsko jem
Tradicija in sodobnost
Izvirno in kreativno
Topla postelja

Nove stvaritve starih jedi

Staro, ki ga ne znamo ohraniti, novo, ki ga ne zmoremo ustvarjati, je Štefelinu izziv, ki mu je v Podvinu glavno vodilo. Od kroparske žonte bi že zdavnaj ostala le še jetrca, če je ne bi UrošŠ tako rad jedel pri babici. Gorenjskega želodca bi se še Radoveljčani, ker ga je potrebno tako dolgo kuhati in nanj do zime čakati, naveličali, če ne bi Štefelin iz njega ustvaril jedi vrhunske novo-slovenske kuhinje. In tepke bi bile v šnopsu, če jih vodja Podvinove kuharske brigade z občutkom, znanjem in idejami za poudarjanje ter ohranjanje lokalnih posebnosti ne bi za zajtrk ponudil v kranjski, za kosilo v testenini in za večerjo z gosjimi jetri.

To mu uspeva, ker starih jedi ne reanimira, obuja, temveč jih na novo – ustvarja! Doma je le čez hrib Kamne gorice, spomini na babičino Kropo so lepi in trajni, ”tam zadaj je vrt, doma imajo starši njivo in sosed prideluje bio zelenjavo” pa je neusahljivi vir njegove kreativnosti.

Ob kosilih, ki so v Podvinu zaradi odličnega razmerja cene in kakovosti kot Teden restavracij, ki traja vse leto, in večerjah, ki ponujajo najboljšo gorenjsko avtorsko kuhinjo v Sloveniji, je v Podvin potrebno še vsako prvo soboto v mesecu. Takrat je na vrtu vile podvinska tržnica, na kateri je prvi kupec vselej gostitelj, ki se mu mudi, da lahko iz nakupa skuha kosilo.

Vas zanima kaj tako diši? Za pozdrav je maslo v štirih barvah, makron iz rdeče pese in zajtrk za večerjo, iz trdinke, krompirja, rumenjaka, ocvirkov. Potem je pokrovača v solnem cvetu in marinirana teletina pod zapečeno mlezvo. juha je iz regratove solate, obara pa iz zajčkove stegna z deteljo in malinami. Za glavno je najprej brancin z lečo, nato pegatka, polnjena s koruzo in črnimi orehi, kdor zmore, pa dobi še jagnječje stegno z mavrahi. In za sladko je najprej polnjeno jabolko, zatem pa so še vijolice s čokolado. Če ne verjamete, je tukaj dokaz.

2016. Goveja juha iz Mlinaričeve govedine z ajdovimi rezanci in zelenjavo ali beluševa juha s krompirjem s kmetije Resman iz Dvorske vasi s konopljinimi semeni, potem ješprenjček s kmetije pr Mrkot (Dvorska vas) z Mlinaričevo šunko in potrebušino, hrenom, jajcem, divjim hmeljem in beluši ali file šarenke iz ribogojnice Zupan (Nomenj) s korenčkovim pirejem, čemaževo omako in zelenjavo, za konec pa pečeno jabolko z lešniki, Mrkotov pšenični zdrob in hišni sladoled.

Obisk 2015

Za večerjo je ”frušt’k”! Ker je ”brat vsak dan jedel polento z mlekom, jaz pa jajca z ocvirki,” pojasni chef UrošŠ, ko pozdravi z jajcem, ki ima v sebi polento, na njej ocvirke, na vrhu pa še mlečno peno. A to sploh ni bil začetek, saj je ob medotu nadražil že s princeskami. Čeprav so bili, pravzaprav burgerji, a le na pogled. Toplo dimljena postrv in njen kaviar. Čigav že? Odprite jedilni list, kjer na zadnji strani piše: ”Cenimo lokalne dobavitelje,” našteti pa so: Ribogojnica Zupan (Nomenj), Ribogojnica Fonda (Seča, na Gorenjskem pač ni morja), Mlekarna Planika, sokovi Vipi (Brezje), Mesarija Mlinarič (Radovljica), kmetija Gartner (siri), kmetija Šlibar (jagode, beluši), kmetija pr’ Markot, kmetija Trsegvav. In še pripis: ”za lastne potrebe gojimo kopune in krško-poljskega pujsa.”

Nato Marcela Klofutar, duša Vile Bled, ki ima dovolj idej in še več energije, da je Vila Podvin zelo hitro pod njenim in Štefelinovim vodstvom postala pobudnik kulinaričnega gibanja in gostilniškega povezovanja v Radol’ci (Radovljici), povabi na vrt, do zelenjavnih gred, za katere skrbi Štefelin starejši. Vse je v rasti, v ravni vrsti in v pričakovanju, da chefova ideja prime za nož in cvetovi drobnjaka začinijo ”jesh flajš” … Na enem koncu klasika, brez bučnega olja, ki ga ”doma nismo imeli”, le bolj precizno zrezana in bolj al dente skuhana, na drugem pa nova zloženka, iz mesa, ki se topi, čebule, ki diši med metinimi listi in cvetovi drobnjaka, ter jajčne kreme, ki je vseeno lahka, čeprav je tudi oljčno-majonezna. Gostiteljica pojasni: ”Chef UrošŠ raziskuje jedi naših babic, avtohtone sorte slovenskih rastlin in živali, ter se trudi, da bi sestavine na novo zaživele v tradicionalnih, na novo preoblečenih jedeh ter ostale zanimive tudi naslednjim generacijam.”

Tako kot ravioli z mavrahi, z grahovo omako, ki opija s konjakom, in zbrincem, ki se kopa z vijolicami. Na sredini pa kraljuje pokrovača … Lahko, saj je mavrahe Štefelinov ata sam nabral, sin pa se je potem – končno – lotil še gostinsko najmanj izkoriščene, a najbolj gorenjske jedi, želodca. Zato pa kar na štiri načine: v terini, ocvrto, kremasto in penasto, kot infuzija kaše. Štefelinova babica iz Krope, ki je bila kuharica, bi bila vesela! Pa čeprav bi se tudi čudila. Regratovi solati zagotovo, pa čeprav bi bila topla. Zaradi toplih ocvirkov, ki so z balzamičnim kisom prekrili krompirjevo peno, ta pa regrat, ki pa je dejansko s črnimi trobentami v juhi.

Štefelinu je uspelo! Ko ješ juho, okušaš solato, ker ima isti nadokus kot regrat z domačega travnika, ki ga zmehča topel krompir in zabelijo vroči ocvirki.

V novem Podvinu trava ne bo nikoli angleška, stara bohinjska rdeča polenta pa ne bo izumrla. Oziroma, jedilnik se bo ves čas spreminjal, kroparska žonta pa bo vedno na njem.

Preberite še


Fotozgodba

Obisk 2017


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Kosila so v Podvinu zaradi odličnega razmerja cene in kakovosti kot Teden restavracij, ki traja vse leto, večerje pa ponujajo najboljšo gorenjsko avtorsko kuhinjo v Sloveniji! Chef UrošŠ starih jedi ne reanimira in obuja, temveč jih na novo ustvarja in izumlja. Štefelinova babica iz Krope, ki je bila kuharica, bi bila vesela! Pa čeprav bi se čudila žonta. A le dokler je ne bi poskusila.


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

3 hodi

39 €

4 hodi

49 €

5 hodov

59 €

6 hodov

69 €

8 hodov

89 €

9 hodov

95 €

Kosilo za ta domače Chef Hat

3 hodi

20 € - 26 €

4 hodi

29 €

5 hodov

39 €


Vinski list

sommelier: Urban Hofbauer
število vinskih etiket: 50
hišni vinar: Ivan Fornazarič


Prostor

elegantna jedilnica v masivnem lesu s slikarsko razstavo; grajski vrt in lesena terasa


Posebnosti

1 Michelinova zvezdica
član JRE Jeunes Restaurateurs
sobe; Podvinska tržnica (vsako 1. soboto v mesecu), kuharske delavnice, atelje keramike, poročni obredi in slavja