Gostilna Francl

slovenska kuhinja z občutkom za sestavine in čas

Zagrad 77, Celje, Slovenija
Rad dobro jem
Domače in naše
Tradicija in sodobnost
Izvirno in kreativno
Meso in še kaj
Zelenjava je zdrava
Vlado Mašič
Chef
Lazar Kovačevič
Chef

Ni več Zaveršek, je pa še Francl

Za KolesCe je mesto le skok čez železnico, toda pri Franclu ste na kmetih, če se še spominjate, kako je bilo včasih tam luštno. Za kravate so klopi pretrde in za pete tla niso dovolj ravna, zato narodne noše niso izginile, saj so še vedno na krožnikih, četudi so natakarji po novem v finih predpasnikih. Če se gredo drugje slovensko kuhinjo tako, da kuhajo le to, kar imamo tako vsak dan na domači mizi, je Franclova kuhinja tudi po odhodu Zaverškov ohranila oboje, tradicijo in izvirnost.

Čeprav je za gradom potrebno zaviti čez Savinjo, so hišna posebnost žabji kraki še vedno zaradi hišne omake, čeprav se začne z ocvirkovo pogačo, je zaradi jetrnih štrukeljcev uvodna vedno kokošja juha, čeprav je pohan pšanc z restanim krompirjem, se splača malo počakati tudi na krškopoljčeve kotlete s polnjenim, čeprav se še zmeraj zavije k Franclu najprej pod železnico, nato pa pod kostanjem in lipo, so Franclovi žlikrofi najprej z zagrajsko postrvjo, ki je iz Zvodnja, nato pa z ocvrtkom s panko drobtinami, ki je s hruškovo omako, in čeprav je pod Celjsko kočo, se konča s pohorsko omleto, ki pa ima z originalom podobnost le v tem, da je boljša.

Že veliko več kot 100 let je Francl dobra gostilna. Zato je najbolj pomembno, da na kar so babice kuhale, mi pa potem vse pozabili, vabi zdaj nova Franclova generacija. Čeprav se ne piše več Zaveršek, mu je še vedno ime Francl.


Fotozgodba

Obisk 2020


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Ko so Zaverški šli na toplo, svojih gostov niso pustili na hladnem. Tudi novi Francl ohranja stare jedi, navade in okuse, s pravo mero izvirnosti in s pravim občutkom za lokalne in kvalitetne sestavine. Stoletni Francl je zato mlada in sveža, mladostna in sezonska, franclovska in preprosto dobra celjska in slovenska gostilna.


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

6 hodov

65 €


Vinski list

sommelier: Sebastjan Grobelšek
število vinskih etiket: 40

Dobro je, da ima Francl buteljke na vrtu v čebru, kjer vsi vidijo, da dobra domača gostilna dandanes nima več le belo-rdeče-in-žganic. Zato zadošča, da je za aperitiv ena najboljših slovenskih penin odprta in natočena, dovolj ohlajena, pri mizi, nato pa da ima vsak hod predlagano vinsko spremljavo.


Prostor

vodnjak, kostanj, lipa, stari šank in domačni jedilnici


Posebnosti

tradicija od leta 1895
Michelin Plate