Hotel Marina

istrsko-morska kuhinja iz morja na krožnik

Veliki trg 11, Izola, Slovenija

Z barke na vilice

Morska hrana je prava le tam,  kjer valovi pred vrati! Takrat nas zbudi pogled na zibajoče jadrnice v marini, do poldneva iz oljčnega nasada objamemo vso našo obalo in za večerni sprehod drsimo po tlakovcih starega mesta, ki se ga morje oklepa kot otoka. Na izolskem Velikem trgu je majhen hotel z dolgim morskim menijem, ki je izpisan po vseh tablah na senčni terasi, a ko pride chef Ivek k mizi, se sliši le: ”Iz morja na krožnik!” Ni čudno, da je  vedno tako eleganten v svoji kuharski opravi, če pa nič ne dela … Druga njegova zapoved se, namreč, glasi: ”Danes ulovljeno, danes pripravljeno, toda s čim manj posredovanja v kuhinji!” Zato pa je Marina najboljša morska restavracija na slovenski obali!

Točno, pot iz morja do krožnika mora biti čim krajša in čim bolj ravna. Z Marinine terase pod pergolo glicinij pa je do morja le korak! In Ivekova kuhinja je tako majhna, da v njej ni prostora za velike hladilnike. Vse mora čim prej in čim bolj pristno na mize. ”Pred leti mi še niso verjeli, da s tem resno mislim,” se chef Ivica Evačič – Ivek spominja svojih začetkov v Izoli, ”toda zdaj že vedo, da sem pri hrani zelo resen.” Zato mu še vi verjemite, ko pravi: ”Po načinu priprave, okusih in pristnosti smo gostilna, restavracija smo le po postrežbi in ambientu.”

Restavracija hotela Marina zato ne ponuja ničesar, kar ne bi že poznali. Toda veliko tega, kar tako še niste jedli. Pašte imajo več morskega okusa kot drugje, juhe so takšne kot na čolnu sredi zaliva, v polenti se skriva polenovka, v fužih čemaž, med šparglji pa bljušč in lobodika. Zato si kar mirno naročite, kar piše pred vrati; sardele na žaru, pedoče na buzaro, ciplja s prilogo, istrske fuže s šparglji, škampovo kremo z rakci, istrske raviole s tartufi, pašto z vongolami, dondole na žaru, mušule na sopari ali špargljev tiramisu, vsaka sestavina pozna svojega ribiča, kmeta, nabiralca … Za dnevni ulov skrbijo Izolani Danijel Horvat, Valter Rodman, Davor Ivkovič, za sipe in kalamare Robi in Sandi Radolovič, za sardele, sardone in ciplje ribarnica Levante, za meso haloška mesarija Kokol, za kozji sir kmetija Štemberger, za moko, krompir, čebulo kmetija Nemec, za sadje in zelenjavo manjše istrske kmetije … In za svežino: morje pred vrati! Nič ni slabega v morski klasiki, saj jo ne nazadnje vsi hočejo. A res dobra je klasika le tam, kjer ni klasična.

Marina ni hotelska restavracija, temveč restavracija, ki ima tudi hotel! Zato je zvečer postelja blizu, drugo jutro pa ne le savna, jacuzzi in masaža, temveč tudi plavanje za ovinkom.


Fotozgodba

Obisk 2016


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Za kosilo bavette morsko dno ali sezonski fuži. Težko se je upreti tudi ribji juhi na brodet. Za večerjo pa se prepustite chefu, saj ne pretirava, ko pravi: ”Danes ulovljeno, danes pripravljeno.” Vsekakor pa naj bo zraven gratinirana polenta, čeprav je polnjena s polenovko, ki ni dnevna.


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

4 hodi

35 €

5 hodov

40 €

6 hodov + vinska spremljava

70 €


Vinski list

sommelier: Andrej Kurež
število vinskih etiket: 100 do 120
hišni vinar: Pucer z Vrha


Prostor

terasa pod senčno pergolo ob mandraču, elegantna hotelska jedilnica


Posebnosti

Michelin Plate
Izolska marina, hotel