Hotel Marina

istrsko-morska resnost iz morja na krožnik

Veliki trg 11, Izola, Slovenija
Rad dobro jem
Tradicija in sodobnost
Izvirno in kreativno
Izlet in doživetje
Morje in reke
Topla postelja

Z barke na vilice

Morska hrana je prava le tam, kjer valovi pred vrati! Takrat nas zbudi pogled na zibajoče jadrnice v marini, do poldneva iz oljčnega nasada na kolesu objamemo vso našo obalo in za večerni sprehod drsimo po tlakovcih starega mesta, ki se ga morje oklepa kot otoka. Na izolskem Velikem trgu je majhen hotel z dolgim morskim menijem, ki je izpisan po vseh tablah na senčni terasi, a ko pride chef Ivek k mizi, se sliši le: ”Iz morja na krožnik!” Ni čudno, da je  vedno tako eleganten v svoji kuharski opravi, če pa nič ne dela … Druga njegova zapoved se, namreč, glasi: ”Danes ulovljeno, danes pripravljeno, toda s čim manj posredovanja v kuhinji!” Zato pa je Marina najboljša morska restavracija na slovenski obali!

Pot iz morja do krožnika mora biti čim krajša in čim bolj ravna. Z Marinine terase pa je do morja le korak! In Evačičeva kuhinja je tako majhna, da v njej ni prostora za velike hladilnike. Vse mora čim prej in čim bolj pristno na mize. ”Pred leti mi še niso verjeli, da s tem resno mislim,” se chef Ivica Evačič – Ivek spominja svojih začetkov v Izoli, ”toda zdaj že vedo, da sem pri hrani zelo resen.” Zato mu še vi verjemite, ko pravi: ”Po načinu priprave, okusih in pristnosti smo gostilna, restavracija smo le po postrežbi in ambientu.” Trije srčki poznajo v Marini le eno besedo: morje!

Ocena: 3 srčki

Marina ne ponuja ničesar, kar ne bi že poznali, toda veliko tega, kar tako še niste jedli. V deželi, ki ima toliko morskih kuharjev, bi namreč radi vsi nekaj svojega dodajali, Ivek pa se le trudi, da bi čim več morskega ohranil. Zato imajo pašte več morskega okusa kot drugje, juhe so takšne kot na čolnu sredi zaliva, v polenti se skriva polenovka, brancinov karpačo prinesejo šele po ostrigi in škampih, stare ribe se ne razkazujejo po terasi, temveč sveže plavajo v padeli, predvsem pa se vse, kar se enako bere, čisto drugače okusi.

Ker je v Marini vse (že) pred vrati – morje, ki sproti in sveže dobavlja, in tabla, na kateri vsaka sestavina pozna svojega ribiča, kmeta, nabiralca – je najboljše to, ker se za njimi tako malo dogaja. Toda ravno to je najtežje in ravno v tem je Marina najboljša! Nič ni slabega v morski klasiki, saj jo ne nazadnje vsi hočejo. A res dobra je klasika le tam, kjer ni klasična. Sicer pa vse pove kar oljčna juha, ki naredi le to, da morje po istrsko začini.


Fotozgodba

Obisk 2022

Fotozgodba

Obisk 2020

Fotozgodba

Obisk 2016

Preberite še


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Za kosilo le pašta z morskega dna, za večerjo pa se kar prepustite chefu, saj ne pretirava, ko pravi: ”Danes ulovljeno, danes pripravljeno.” Vsekakor pa začnite surovo, nadaljujte izolsko-konzervirano in presekajte oljčno ter jušno, preden poiščete polenovko v polenti in najdete prav po ribiško morske okuse v finem brodetu.


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

4 hodi

46 €

5 hodov

52 €

6 hodov + vinska spremljava

90 €


Vinski list

sommelier: Andrej Kurež
število vinskih etiket: 100 do 120
hišni vinar: Pucer z Vrha


Prostor

terasa pod senčno pergolo ob mandraču, elegantna hotelska jedilnica


Posebnosti

Michelin Plate
Izolska marina, hotel