Gostilna Repovž

vrhunska slovenska kmečka kuhinja na sodobni ekološki kmetiji

Šentjanž 14, Šentjanž, Slovenija
Rad dobro jem
Rad vrhunsko jem
Domače in naše
Tradicija in sodobnost
Kmetije in domačije
Vino in hrana
Topla postelja
Sabina Repovž
Chef

Kulinarično igrišče ekološke kmetije

Sem nisem prišel jest, temveč uživat! V tem je Repovž najboljši! Ko svoje gostoljubje dvigne na vrhunski kulinarični nivo in svoje goste prosi, da se mu prepustijo, jih pri tem ne prestraši, temveč jim omogoči, da se v lastnem območju udobja počutijo po Repovževo vrhunsko.

Ko se je gostilna preoblekla, so hrana, njena spremljava, celotna Repovževa družina in njihova ekološka kmetija dobili, ne oder, ker to ni predstava, pač pa igrišče, ker tukaj se vsi igrajo. S sosedi, dobavitelji, najboljšimi sestavinami, s kmečkimi jedmi na vrhunski način, z vrhunsko strežbo na domačen način, z dobrimi dušami, radovednimi želodci, Repovževi skupaj s svojimi gosti. Le kdo se ne bi ob igranju, ki je tako dobro, okusno, lepo in prijetno, široko in zadovoljno smejal ter užival?!

Gostilna Repovž četrtega srčka ne osvoji (le) z jedmi, temveč z nasmehom – gostov! Kdor uspe zabeljen stročji fižol z ocvirki, jagenjčkov ragu, piščančji ajmoht, štruklje v juhi, snežene kepe, pohane šnite, ocvrte miške tako izvirno, a še vedno kmečko, kreativno, a še vedno gostoljubno, in vrhunsko, a še vedno po domače spremeniti, da jih takoj prepoznaš (!), si zasluži, da se mu pustiš še presenetiti. In ker bolj ko spoznavaš Repovža, njegovo kmetijo, lokalno okolje, vedno večjo družino, njeno pridnost, prizadevnost in gostiteljski talent, bolj uživaš v njihovih presenečenjih, so pri Repovževih še najbolj radovedni želodci veseli!

Prej je bil Repovž izjema. Ker je sredi vasi, tik ob cerkvi in na kmetiji tako vrhunsko kuhal, tako gostoljubno gostil, tako poznavalsko točil in bil družinsko tako povezan. Brez skrbi, vse to je še vedno. Le izjema ni več. Prej je bil Repovž, namreč, izjema pri nas, zdaj pa je pravilo na svetu! Kdor je tako vrhunski, ker domače jedi iz najboljših, sezonskih, lokalnih sestavin, z lastne in ekološke kmetije, od sosedov in od najboljših pridelovalcev ter dobaviteljev, tako novo skuha, tako sodobno postreže in tako harmonično ter poučno združi z vini, ima za takšno kulinarično doživetje povsod v kulinaričnem svetu temu primerno igrišče. Zdaj ga ima tudi Repovž. In zato zdaj še bolj razveseli!

2019

V izbi sta na okenskih policah pira in ajda, na peči so žganja in olja, na stenah leseni opaž in stare družinske slike, na mizah kvačkani pogrinjki, v ustih pa že mamin tretji pozdrav iz kuhinje. Na lesenem čoku, ozaljšanem s travniškimi cveticami, je v okusu le ”esigflajš”, v nadokusu pa kar dokaz, da sta domačnost in vrhunskost lahko za isto gostilniško mizo.

Suhomesnato je domače, krškopoljsko, zmagovalno in celo zajčje. Rdeča postrv je na plehnatem krožniku, telečji rep z briošem in zajčkov ragu z jetri pa na babičini doti. Borovničeva marmelada je ob ajdovih njokih, jagenjček je v svinjski koži, srnino stegno pa v cmoku. Vse to pa z obiljem odličnosti v oblikah, barvah, teksturah, okusih in idejah, v gostilni, ki ima na dvorišču eko trgovino, na pragu razstavo domačih pridelkov in izdelkov, na steni najboljše dolenjske dobavitelje, ob šanku lokalce, v kuhinji mamo, pri gostih sina, v kleti očeta, pri sladicah hči in snaho, v jedilnici pa dobrojedce. Za slednje je jedilni list le na eni strani, toda tako lokalno bogat, sezonsko pester, iskreno tradicionalen in mladostno ustvarjalen, da je Repovž najbolj dobrojedska slovenska podeželska gostilna!

Repovž je domač, ker je tako sredi vasi, tako na kmetiji, tako družinsko povezan in tako gostilniško-tradicionalen, in vrhunski, ker domače jedi iz najboljših, sezonskih, lokalnih sestavin, z lastne kmetije, od sosedov in od najboljših pridelovalcev ter dobaviteljev, tako novo skuha, tako sodobno postreže in tako harmonično ter poučno združi z vini. Učni dokaz ogromnega kulinaričnega potenciala slovenskega podeželja!

Preberite še


Fotozgodba

Obisk 2022

Fotozgodba

Obisk 2019

Fotozgodba

Obisk 2016

Preberite še


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Ko vsi vprek tarnamo, da smo pri nas v zadnjih letih sicer dobili vrhunsko kulinariko, a smo hkrati izgubili preproste gostilne z iskrenimi jedmi, Repovž dokazuje, da je tudi vrhunsko lahko ”preprosto”. Če večina jedcev želi vsak dan govejo juho, vsako soboto pečenko in vsako nedeljo dunajca, to še ne pomeni, da je to iskreno. Ne potrebujemo več generičnih gostiln, temveč potrebujemo več iskrenih gostiln, ki ne bodo le dobro cvrle generičnih piščancev! Potrebujemo, torej, še več takšnih Repovžev!


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

Kratek štiklc (4 hodi)

49 €

Vinska spremljava

28 €

Za radovedne (5 hodov)

65 €

Vinska spremljava

35 €

Kraljevski (10 hodov)

95 €

Vinska spremljava

49 €


Vinski list

sommelier: Grega Repovž
število vinskih etiket: 350+


Prostor

To je še vedno stara, vaška, kmečka, družinska, tradicionalna gostilna, ki pa se je tako pomladila, da je pridobila eleganco, vrhunskost, sodobno žlahtnost in okus. Točno, z eno besedo, vse je narejeno z – okusom! To je gostilniška kultura, ki ni obtičala v preteklosti, temveč je zdaj Gostilna Repovž vzorčni primer, kakšno prenovo potrebujejo stare slovenske gostilne, v katerih v kuhinji, kleti, hlevu vajeti prevzemajo kulinarično sodobno razgledane nove generacije.


Posebnosti

Michelin Bib Gourmand
član JRE Jeunes Restaurateurs
ekološka kmetija, prenočišča in vinogradništvo
znak Slovenia Green Cuisine