Veliki družini Tedna restavracij so se priključili: Turistična kmetija Puhan, Restavracija GT19, Gostilna Breg, Bistro & bar AFTR, TAbar, JAZ by Ana Roš, Hotel Plesnik, Capra in Bistro Obla
V Tednu restavracij je vedno nekaj novega. Tokrat v jesenskem Tednu restavracij prvič sodeluje devet naslovov: nova restavracija iz Slovenj Gradca, katere chef pa je v TR že nastopal; turistična kmetija iz Prekmurja, ki ponuja vse svoje (tudi vina) in le prekmursko; ljubljanska braserija najboljše chefinje na svetu; gostilna na bregu Ljubljanice in bistro v centru Ljubljane, ki imata istega chefa, tistega, ki je Michelinu vrnil zvezdico; restavracija+bar iz ljubljanskega centra Rog, ki je največja kulinarična pridobitev Ljubljane letošnjega leta; hotel iz Logarske doline, v katerem je slovenski kulinarični bard našel nov izziv; restavracija z obale, ki je s svojim uspehom Kopru vrnila legendarni hotel; in bistro iz Radovljice, v katerega se je tik pred TR preselila celotna ekipa restavracije iz Bohinja.
Turistična kmetija Puhan, Bogojina
Puhanovi pujsi imajo okus kmetije iz Černelavcev, zato jih boste okušali od rilca do repa. Dödöli niso le radodarno in dvojno zabeljeni, s kislo smetano in zaseko, temveč so hišna specialiteta tudi praženi. Jurčkova juha z ajdovo kašo ima tukaj, kjer se začenja Goričko, najboljše gozdove za nabiralsko srečo. Kako prav je, ker je Prekmurska šunka zaščitena, spoznaš na jeziku, ker takšna rožnato-dišeča specialiteta se fino je, toda le s prsti, zato Puhanova šunka nima le certifikata, temveč tudi svojo trgovino, da se boste izleta v Prekmurje še doma dolgo spominjali. Če po ocvrtem piščancu in solati z domačega vrta ne ostane dovolj prostora za prekmursko gibanico, pa je posolanka tista, ki ima le eno, skutno plast.
Turistična kmetija Puhan
Gostilna Breg, Ljubljana
Tudi Bregova ponudba na bregu Ljubljanice, ki je poln turistov, sprehajalcev, lačnih, žejnih in radovednih, je temu primerno pisana in raznolika, od tatakija do tatarja, od cruda do parmigiane, od soparjene štručke s svinjskim trebuščkom do suhozorjenega hrbta krškopoljskega prašiča, od steaka do ”steaka”, od domačega tiramisuja do pohanih šnit, od affogata do sladoleda iz drožastega kruha. Tudi Breg je, torej, ljudski, a zaradi chefa, zato so tudi na bregu jedi, ki jih imajo ob Ljubljanici vsi, a imajo Bregove več idej, ki zato ne nasitijo le lačnih, temveč tudi radovedne – če si tudi oni radi delijo in se ob tem sprostijo.
Gostilna Breg
Hotel Plesnik, Logarska dolina
Odlepi oči. Odgrni zavese. Odpri okna. Zadihaj s polnimi pljuči. In se razglej do konca sveta … Ker to je šele začetek doživetij današnjega čudovitega dne. Ki ga ne bi bilo, če si ne bi vzel dva, tri dni časa, če si ne bi priznal, da tudi ti vsake toliko potrebuješ hiter, aktiven, sproščen in uživaški počitek, in se ne bi nagradil z izletom v dolino, v kateri že predolgo nisi bil. Če ne bi šel na večerjo na konec sveta, ne bi vedel, da te po čemaževem piškotu, luštrekovih štrukljih, cikinih ličkih in solčavskem sirneku (zvečer) ter domačem Zgornjesavinjskem želodcu (zjutraj) čakajo takšna lepa doživetja!
Hotel Plesnik
Capra, Koper
Terasa na obali z najlepšim koprskim sončnim zahodom, hotelska jedilnica z najlepšo koprsko restavracijo in steklena promenadna picerija z najboljšo (?) koprsko pizzo. Capra je glavna zvezda prenovljenega hotela, ki je postal spet središče modernega obalnega mesta, zato hotel ni le turističen, tako kot Capra ni le hotelska restavracija. Najsi bodo hrustljave sardele s kozjim nadevom, ki so zgradile Grand, ali ribji obred, ki je povezan z našim morjem, našim dopustom, našim udobjem, in ga Capra ne skuša spreminjati, zato je riba le sveža, pečena, še sočna, mehka in nežna, s pravo spremljavo, ki se dobro napije olja in soka, obisk naj se obvezno konča s sladkanjem, ki nosi sicer oddaljena imena, a vam bo tako blizu.
Capra
Bistro & bar AFTR, Ljubljana
Potem se vse deli … Gostje si delijo jedi, le te pa si v Zupanovih aftr-mišelinskih kreacijah delijo živahne, pestre, slojevite, bojevite in zato drugačne okuse. Toda, to ni bistronomija po francosko, v kateri se je haute cuisine odrekel zvezdicam in začel kuhati ”le” preprosto dobro, vendar še vedno zelo francosko; to tudi niso daljni (vzhodni) okusi, ki navdih črpajo v japonski tradiciji; in to niso sredozemski okusi s te, rtemveč kvečjemu z one strani. Recimo temu, da je to Jorgova bistronomija!
Bistro & bar AFTR
TAbar, Ljubljana
TA je surov, ker Jakob Pintar tako dobro pazi na svoje ognjišče, da so njegove kuharske stvaritve tako pristne, iskrene in naravne, da je surovo jelenovo srce, ko je ovito v melono, najbolj nežen tatar, jeguljina drobovina najbolj žametna in bela omaka, od vsiljivca, ki mu na vrtu posmuka zelenjavo, pa ostane le lobanja, da ji chef na rogove nabode šopek zeli, s katerimi do dna pomažite pasto z ožganega strnišča.
TAbar
JAZ by Ana Roš, Ljubljana
Kaj in kako Ana Roš rada je vsak dan? To je JAZ! Kaj in kako Vi radi jeste vsak dan? Na to vprašanje JAZ odgovori tako, da je preprosto dobro (1 srček), toda s chefom, ki pa svoj jaz podreja jazu gostov (2 srčka), in, predvsem, by Ana Roš, ki pa svojih treh zvezdic seviču, valdorfski, rostbifu, pašti, rižoti, pastramiju, dunajcu ne dodaja zaradi svoje slave ali nečimrnosti, temveč zaradi naše in vaše – lakote. Želi si, namreč, da bi vsi vsak dan jedli le dobro in pri tem uživali.
JAZ by Ana Roš
Restavracija GT19, Slovenj Gradec
Ta chef je še premlad, da že toliko zna … Zato, ker si toliko upa! Ne bojte se, torej, še vi, presenetiti, prepustiti, začutiti. Začne se z mežerli, konča pa s kvočevimi nudlni, vmes pa, ravno zato, ker je mlad, je takšna slikanica idej, znanja, tehnik in, predvsem, koroških posebnosti, ki se s chefovo odvisnostjo od perfekcije in ljubeznijo do vseh mogočih oblik kvašenja, vrenja in vretja, spreminjajo v doživetja, da je hrabrost, chefa in gostov, v užitek. Toda, zaenkrat, le v petek in soboto zvečer, in le za največ 18 radovednih jedcev. Sicer pa je GT19 (tudi) učni center, v majhni, a dobro opremljeni kuhinji za mlade kuharske nadebudneže, da se kalijo ob talentiranem in drznem mladeniču, ter v majhni, a svetovljanski jedilnici za slovenjegraške jedce, da ob nedeljah spoznajo zajtrk, ki traja čez kosilo, od srede do sobote dopoldan malo drugačne malice in popoldan malo boljša poslovna kosila.
Restavracija GT19
Bistro Obla, Radovljica
Tik pred začetkom jesenskega Tedna restavracij se je celotna ekipa iz Restavracije Triglav v Bohinju preselila v Bistro Obla v Radovljici. Bistroja Obla še nismo ocenili in uvrstili na vivi.si, zato velja ocena iz Bohinja. Vse rezervacije za Restavracijo Triglav so tudi prenešene na Bistro Obla v Radovljici.